Bănci și Asigurări

Surpriză: François Bloch pleacă de la conducerea BRD din septembrie. În locul său este numită CEO pe patru ani Maria Rousseva, cea care a deţinut funcţia de director general adjunct

Surpriză: François Bloch pleacă de la conducerea BRD...

Autor: Tibi Oprea

02.08.2023, 18:31 3540

BRD, a doua cea mai mare bancă de la Bursa de la Valori Bucureşti (10,2 mld. lei) şi a treia din piaţă în funcţie de active (71,5 mld. lei în 2022), a anunţat miercuri seară la BVB că François Bloch, directorul general, a decis să renunţe la mandat începând cu 26 septembrie 2023 pentru a prelua alte responsabilităţi în cadrul Grupului Societe Generale.

„În reuniunea din 2 august 2023, Consiliul de Administraţie a decis numirea Doamnei Maria ROUSSEVA, în calitate de Director General, pentru un mandat de 4 ani, pe postul vacant existent în cadrul Comitetului de Direcţie al Băncii începând cu data de 26 septembrie 2023. Numirea Doamnei Maria  ROUSSEVA este sub condiţia obţinerii aprobării Băncii Naţionale a României”, scrie BRD în raport.

Termenul mandatului începe să se calculeze din a treia zi lucrătoare ulterioară primirii aprobării prealabile a Băncii Naţionale a României, dar nu mai devreme de 26 septembrie. Maria Rousseva deţine în prezent funcţia de director general adjunct Global Corporates, mandat care va înceta după obţinerea aprobării BNR pentru funcţia de CEO.

Maria Rousseva a fost Membru al Comitetului Director BRD şi din 2022, este Deputy CEO Global Corporates BRD. Maria are peste 23 de ani de experienţă în industria bancară, din care 18 ani în poziţii de management în cadrul Grupului Société Générale, inclusiv Deputy CEO la Expressbank în Bulgaria din 2012 până în 2015, CEO şi Chairman of the Executive Board la Societe Generale Bank Serbia din 2015 până în 2019 şi Deputy CEO în cadrul Rosbank din 2019 până în 2022.

Pe parcursul carierei sale, şi-a creat o bază solidă în dezvoltarea şi implementarea cu succes a strategiilor de business, expansiune comercială, optimizarea eficienţei şi dezvoltarea oamenilor. Ea este absolventă a Universităţii Leipzig din Germania, având o Diplomă de master în Studii comerciale.

„Sunt încrezător că, prin abilităţile solide de leadership şi prin experienţa sa de business, Maria va contribui la dezvoltarea BRD ca unul din liderii sectorului bancar românesc şi ca referinţă în domeniul finanţărilor sustenabile, în linie cu roadmap-ul strategic”, spune Giovanni-Luca Soma, Head of International Retail Banking pentru Europa, în cadrul Société Générale, şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie BRD.

François Bloch a condus BRD -  Groupe Société Générale începând cu decembrie 2016, timp în care a asigurat o performanţă o solidă a băncii, în materie de lichiditate şi capital şi a dezvoltat un model de business robust, adaptat la nevoile clienţilor, precum şi noi produse şi canale de distribuţie.

„Le mulţumesc colegilor mei şi partenerilor pentru toţi aceşti ani în care am continuat să creştem împreună, să susţinem marile proiecte şi ambiţii ale clienţilor noştri şi să deschidem noi posibilităţi pentru România. Am toată încrederea în viitorul acestei bănci, sub leadership-ul Mariei şi cu o echipă performantă alături”, a declarat François Bloch.

„Aş dori să îi adresez multe mulţumiri lui François pentru dedicarea sa în aceşti 7 ani, în care a accelerat ambiţiile BRD în materie de digitalizare, a menţinut o foarte bună calitate a portofoliului băncii, în timp ce a a generat plus valoare pentru clienţi şi a consolidat parteneriatul cu sectorul corporate”, a adăugat şi Giovanni-Luca Soma.

Acţiunile BRD se tranzacţionează în urcare cu 13,1% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 243,1 mil. lei. Banca a raportat în primul trimestru din 2023 un profit net de 332,7 mil. lei, în creştere cu 35,4% faţă de rezultatul net din T1/2022, în contextul creşterii creditării şi a veniturilor. La nivelul întregului grup, profitul a fost de 342 mil. lei, plus 30%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO