Bănci și Asigurări

Surpriză: PKO Bank, cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc, anunţă într-un anunţ publicitar în cel mai mare ziar de business din America, că vrea să intre pe piaţa românească la începutul lui 2024

Surpriză: PKO Bank, cea mai mare bancă din Polonia, cu...

Autor: Claudia Medrega

21.10.2023, 14:04 46993

Până acum Polonia, cea mai puternică economie din regiunea Europei Centrale şi de Est, a fost slab reprezentată în sistemul bancar românesc, putând fi amintite bănci mici precum Idea Bank (cumpărată de Banca Transilvania) şi Alior Bank  PKO BP este activă în Germania, Cehia şi Slovacia, deservindu-şi clienţii corporate  Intrarea unui nou jucător, puternic, pe piaţa bancară românească este de bun augur, intensificându-se concurenţa.

PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia cu acţionar majoritar de stat, cu active reprezentând aproape 70% din sistemul bancar românesc, anunţă că demarează activitatea în România la începutul anului 2024.

„Privind în viitor, la începutul anului 2024 agenda noastră strategică include deschiderea celei de-a patra sucursale din străinătate, în Bucureşti, România. În prezent, deservim clienţii noştri pe o bază transfrontalieră (cross-border basis)“, menţionează banca poloneză într-un anunţ de publicitate apărut recent în celebra publicaţie The Wall Street Journal (WSJ).

Intrarea unui nou jucător, puternic, pe piaţa bancară românească este de bun augur, intensificându-se şi concurenţa. Rămâne de văzut ce strategie va avea PKO Bank Polski pe piaţa locală şi cum vor reacţiona băncile concurente din România.

La solicitarea ZF, BNR a răspuns că PKO Bank Polski nu a transmis, până acum, notificare că începe activitatea operaţională efectivă în România. „BNR nu a primit până acum o notificare de începere a activităţii operaţionale efective a acestei bănci“. În registrul instituţiilor de credit al băncii centrale figurează PKO Bank Polski Varşovia, sucursala Bucureşti, înregistrată în noiembrie 2021, însă până acum banca nu a început efectiv activitatea.

Până acum Polonia, cea mai puternică economie din regiunea Europei Centrale şi de Est, a fost slab reprezentată în sistemul bancar românesc, putând fi amintite bănci precum Idea Bank (cumpărată de Banca Transilvania) şi Alior Bank.

PKO Bank Polski, liderul pieţei bancare din Polonia, avea la sfârşitul anului 2022 active de 431 mld. zloţi polonezi (circa 460 mld. lei), reprezentând aproape 70% (66%) din activele întregului sistem bancar românesc, care erau de 700 mld. lei la finalul anului trecut. Iar în primul semestru din 2023, activele PKO Bank Polski au urcat până la 460 mld. zloţi polonezi (aprox. 500 mld. lei), adică 68% din activele tuturor băncilor din România, care totalizau la jumătatea acestui an 738 mld. lei, conform informaţiilor publice.

Banca poloneză avea la final de S1/2023 o capitalizare bursieră de 44 mld. zloţi polonezi (47 mld. lei) şi a raportat un profit net de 2 mld. zloţi polonezi (2,2 mld. lei).

Comparativ, Banca Transilvania, care a devenit în 2018 în premieră liderul pieţei bancare româneşti, a ajuns în S1/2023 la active de aproape 145 mld. lei, la nivel de bancă. Banca Transilvania are o capitalizare de peste 17 mld. lei.

Băncile poloneze urmează companiile poloneze prezente pe alte pieţe. În cadrul strategiei de sprijinire a expansiunii externe a companiilor poloneze, fiind cea mai mare bancă din Polonia, PKO Bank Polski monitorizează aceste tendinţe şi explorează în mod activ pieţele în care clienţii băncii îşi desfăşoară activitatea, conform WSJ.

PKO BP este deja activă în Germania (din 2015), Cehia (din 2017) şi Slovacia (din 2021), deservindu-şi clienţii corporate.

Obiectivul general al PKO este să fie banca de primă alegere pentru întreprinderile poloneze de top şi pentru companiile din sectorul IMM-urilor de pe piaţa din Europa Centrală şi de Est (ECE) şi o poartă de intrare pentru companiile ECE care intră pe piaţa poloneză, se arată în WSJ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO