Bănci și Asigurări

Titlurile de stat - in linie dreapta spre bursa

30.06.2008, 14:01 24

Testele tehnice pentru listarea titlurilor de stat la bursa sunt aproape de sfarsit, astfel ca momentul tranzactionarii acestor instrumente mai depinde doar de unele aprobari legate de cadrul de reglementare si stabilirea titlurilor eligibile.
Reprezentantii Ministerului Finantelor si cei ai pietei de capital sunt optimisti cu privire la listarea titlurilor de stat la bursa in aceasta vara.
"Testele tehnice au inceput chiar inainte de termenul programat, de 16 iunie, si merg bine. Mai trebuie clarificate unele aspecte legate de raportarile pe care trebuie sa le facem catre BNR. Datele sunt necesare pentru realizarea unor statistici privind numarul persoanelor fizice si juridice, rezidente si nerezidente, care detin titluri de stat", a declarat pentru ZF Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central.
Ea a precizat ca dupa clarificarea problemelor legate de raportari, vor putea fi definitivate modificarile la Codul Depozitarului Central, iar BNR va trebui, de asemenea, sa modifice unele reglementari. Modificarile regulamentelor trebuie sa primeasca, ulterior, aprobarile bancii centrale, respectiv ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Totodata, ministrul economiei si finantelor trebuie sa stabileasca printr-un ordin care sunt titlurile eligibile pentru tranzactionare. Potrivit discutiilor avute pana in prezent, este posibil ca o parte dintre titlurile deja emise sa fie eligibile, in special cele cu maturitate de peste un an.
"Depinde de cat de repede merg aprobarile. Suntem destul de aproape de listare. Niciodata nu s-a mers atat de departe, pana la solutii concrete legate chiar de modificari de soft", a mai spus reprezentanta Depozitarului Central.
Pentru realizarea testelor tehnice, fiecare entitate implicata a trebuit sa-si modifice sistemul pentru a vedea cum functioneaza impreuna. Este vorba de agrearea unui format comun si a modului de comunicare intre sisteme, respectiv intre SaFIR - BNR si RoClear - Depozitarul Central, fiind necesar ca titlurile sa poata fi transferate
dintr-un sistem in altul.
Titlurile de stat vor fi tranzactionate simultan pe piata interbancara si la bursa, activitatea de decontare urmand sa fie realizata de Depozitarul Central, in timp ce depozitarea si registrul vor ramane la Banca Nationala.
Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, si-a exprimat in luna mai dorinta ca listarea titlurilor de stat sa fie realizata in iulie, si nu in septembrie, cum era programat initial.
Ministerul s-a axat in acest an pe instrumentele financiare pe termen scurt, in conditiile in care conditiile din piata au dus la dobanzi mai ridicate, ca urmare a fluctuatiilor valutare provocate de deficitul de lichiditati la nivel mondial si a accelerarii inflatiei.
In primul semestru din acest an Finantele au vandut titluri de circa 4,5 miliarde de lei, fata de un nivel programat de 7 miliarde de lei, calendarul pentru intregul an fiind de 11 miliarde de lei.
Listarea titlurilor de stat este asteptata in special de investitorii institutionali, cum sunt fondurile de pensii, fondurile mutuale si companiile de asigurari, care au la dispozitie putine instrumente cu venit fix tranzactionate la bursa.
Piata secundara din Romania este putin dezvoltata, volumul operatiunilor bursiere este redus, iar emisiunile de titluri de stat sunt limitate, oportunitatile privind investitiile de portofoliu fiind reduse, desi Romania a liberalizat contul de capital din 2006. Piata are nevoie de instrumente lichide, cu o gama variata de maturitati pentru construirea unei curbe a randamentelor pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO