Bănci și Asigurări

Top 10 sectoare de business cu cele mai mari creşteri: energia, turismul şi vânzările de combustibil sunt la vârf. Ratele de creştere au variat între 25% şi 114% în cazul celor zece industrii care au raportat cele mai mari avansuri anul trecut

Top 10 sectoare de business cu cele mai mari creşteri:...

Autor: Cristina Roşca

31.07.2023, 00:08 1724

Plusul în cazul întregului mediu de business a fost de 16%, în linie cu inflaţia.

Trei sectoare legate de domeniul mare al energiei ocupă toate treptele podiumului în topul industriilor care au raportat cele mai mari creşteri de business în 2022 versus 2021, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Este vorba despre industria extractivă şi serviciile conexe, de fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi de producţia şi furnizarea de energie.

Această situaţie nu reprezintă o surpriză dat fiind că în 2022 preţul la energie a explodat după ce Rusia a invadat Ucraina, eveniment ce a făcut ca relaţiile de natură geopolitică să fie remaniate, iar alimentarea cu gaze a Europei să fie pusă sub semnul întrebării.

Similară a fost situaţia şi pe piaţa de carburanţi, unde preţurile au luat-o puternic în sus. Acest fapt nu a temperat însă consumul, într-un 2022 în care au fost ridicate toate restricţiile impuse în pandemie, astfel că oamenii au putut să circule liber, să iasă în oraş, să călătorească.

Apetitul pentru asemenea activităţi este evident şi din analiza evoluţiilor altor sectoare relevante, şi anume HoReCa (Ă26,9%) şi agenţii de turism (50%). Aceste industrii au fost printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19.

Astfel, datele RECOM arată că sectoarele care s-au prăbuşit în timpul crizei sanitare, au explodat în 2022. Oamenii nu au ţinut cont că preţurile au crescut puternic, preferând să îşi cheltuie banii pe experienţe şi mai puţin pe produse materiale, situaţie exact inversă anilor 2020 şi 2021.

La o privire de ansamblu, anul trecut, deşi marcat de războiul de la graniţă, de inflaţia record şi de majorările de dobânzi, a fost unul foarte bun pentru businessul românesc, cifra de afaceri cumulată a celor peste 800.000 de companii din economie apropiindu-se la un pas de 2.500 de miliarde de lei, cu 16% peste nivelul din 2021, al doilea an marcat de pandemie. Avansul este astfel în linie cu inflaţia anunţată de INS.

Doar 22 de sectoare majore din economie au evoluat mai bine ca mediul de business în ansamblul său. Cinci industrii au avut în 2022 un an mai slab decât în 2021, în timp ce 33 de ramuri ale economiei au continuat să crească, dar sub inflaţie, semn că doar scumpirile le-au ţinut pe plus.




 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO