Bănci și Asigurări

Topul oficial al celor mai mari bănci din România: După aproape două decenii, un nou lider în sistemul bancar românesc

Anuarul de business al României 2019. Cei mai mari jucători din economie

 Topul oficial al celor mai mari bănci din România:...

Autor: Anelis Baciu

18.08.2019, 00:03 22903

Sistemul bancar românesc are de anul trecut un nou lider după ce Banca Transilvania a depăşit BCR în funcţie valoarea activelor. Banca Transilvania a raportat active totale în valoare de 74,1 miliarde de lei în 2018, în timp ce BCR, care a deţinut supremaţia în ultimii 19 ani, a înregistrat active de 67,9 miliarde de lei.

Banca Transilvania a reuşit să acceadă la vârful clasamentului bancar după ce şi-a majorat cu 25% activele, pe fondul integrării Banc­post, instituţie de credit preluată în 2017. În cazul BCR, pe de altă parte, activele au rămas în 2018 la nivelul din 2017. BCR a fost liderul sistemului bancar începând din 1999, după prăbuşirea Bancorex, fostul lider.

Pe lângă schimbarea istorică de la vârful clasamentului, sistemul bancar a mai înregistrat o premieră la nivelul profitabilităţii, băncile reuşind să mai doboare un record. Câştigul net la nivelul întregului sistem bancar s-a majorat cu 25% în 2018, până la 7 miliarde de lei.

Cea mai mare parte a profitului, circa 80% s-a dus la băncile mari, din top cinci.

BRD-SocGen, a treia bancă după active, şi-a păstrat supremaţia în topul celor mai profitabile bănci din România, după ce a raportat un câştig de 1,54 milioane de lei, în creştere cu 12% faţă de 2017. Pe locul secund s-a plasat Banca Transilvania, în timp ce locul trei după câştig a revenit BCR. Cumulat, profiturile celor mai mari trei bănci din piaţa locală s-au apropiat de 4 milioane de lei. Faţă de 2017, câştigul acestora s-a majorat cu 23%.

Trei sferturi din numărul total al instituţiilor de credit prezente pe piaţa românească, adică 26 de bănci, au fost pe profit în 2018, în timp ce doar opt au înregistrat pierderi. Rezultatul net al instituţiilor de credit cu profit a totalizat 7 miliarde de lei, în timp ce pierderile cumulate nete ale băncilor care au încheiat anul pe minus au fost de 134,2 milioane de lei, potrivit datelor de la BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24