Bănci și Asigurări

Trei banci straine isi capitalizeaza filialele locale cu 180 de milioane de euro

21.07.2008, 18:29 16

Trei dintre bancile din esalonul doi - Banca Romaneasca, Credit Europe Bank si Millennium Bank - au primit in prima parte a anului injectii de capital de la actionarii lor de echivalentul a 180 de milioane de euro.
Bancherii spun ca metodele de evaluare utilizate de BNR impun o corelare stransa a capitalurilor cu evolutia operatiunilor, fortandu-i sa recurga la majorari pentru a putea sa continue cresterea afacerilor.
Grecii de la NBG, actionarul majoritar al Bancii Romanesti, au adus in mai 172 de milioane de lei (echivalentul a ceva mai mult de 46 de milioane de euro la cursul de atunci) si mai au programata pentru sfarsitul anului o majorare de dimensiuni similare.
Turcii de la Credit Europe Bank (fosta Finansbank) au aprobat o majorare de capital cu 375 mil. lei (aproape 106 mil. euro) pentru filiala locala. Portughezii de la Millennium, care au demarat operatiunile pe piata locala in toamna trecuta, au aprobat inca de la inceputul anului o infuzie de capital de 92 mil. lei (25 mil. euro), ducandu-l la circa 64 mil. euro.
"Aveam nevoie de capital suplimentar pentru a ne mentine indicatorii de stabilitate financiara impusi de BNR la nivelurile indicate. Practic, nu puteam merge mai departe cu creditarea daca nu ne majoram capitalul, in conditiile in care avem o crestere organica agresiva", a comentat pentru ZF Traian Halalai, membru al Consiliului director al Bancii Romanesti, responsabil cu divizia Contabilitate si Financiar. Pana la sfarsitul anului, grecii vor mai aduce inca 185 mil. lei (52 mil. euro).
Practic, majoritatea indicatorilor din sistemul de evaluare utilizat de BNR iau in considerare nivelul capitalurilor detinute, astfel ca bancile sunt fortate acum sa isi majoreze capitalurile pentru a se mentine in marjele acceptate. Halalai spune ca finantarile atrase prin majorarea capitalului mai au un avantaj - pentru aceste sume nu trebuie constituite rezerve minime obligatorii. BNR mentine din 2006 niveluri foarte inalte pentru rezervele minime pe care bancile trebuie sa le pastreze la BNR (20% din fondurile atrase in lei, respectiv 40% din cele in valuta).
Banca Transilvania, singurul jucator din top zece cu capital privat romanesc, a atras recent echivalentul a 30 mil. euro de la actionari, gradul de subscriere fiind de 94%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO