Bănci și Asigurări

Treichl, CEO al Erste: Volatilitatea cursului este mai mica decat cea perceputa

Treichl, CEO al Erste: Volatilitatea cursului este mai mica decat cea perceputa

Andreas Treichl, CEO al Erste Bank

03.03.2008, 19:45 17

BCR are mecanisme de reducere a riscului aferent creditelor de retail in valuta si nu se intrevad semne de deteriorare a calitatii portofoliului, sustine Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, actionarul majoritar al celei mai mari banci romanesti.
Vineri, in cadrul unei teleconferinte, el a fost chestionat de mai multi analisti in legatura cu evaluarile Erste privind creditarea in valuta, in particular in Romania.
"Daca vine un client la BCR si cere un credit in valuta ii solicitam date despre bugetul familial, le verificam si calculam venitul lunar disponibil pentru plata ratelor, la care adaugam si o marja de risc. Este adevarat ca imprumuturile de retail in valuta nu sunt o afacere prea buna, insa in ultimii ani ne-am profesionalizat si nu avem motive de ingrijorare privind calitatea portofoliului. Volatilitatea cursului este mai mica decat cea perceputa", a aratat seful Erste.
De altfel, el a spus ca saluta decizia BNR de a cere majorarea provizioanelor pentru creditele in moneda straina, estimand ca va stimula creditul in lei, in conditiile in care considera ca BCR este cel mai mare furnizor de lichiditati in lei de pe piata. "Doar 30% din creditele de retail in valuta ale BCR vor fi afectate." Cat priveste riscul de curs de schimb, Treichl estimeaza ca anul acesta raportul leu/euro se va mentine in marja de volatilitate actuala, fiind mai volatil decat in anii trecuti, dar nu chiar ca in 2007.
Manfred Wimmer, CEO al BCR, a afirmat ca 51,3% din portofoliul de credite al BCR este in lei, precizand ca banca nu acorda credite in monede exotice. El a aratat insa ca raportul dintre lei si valuta este invers pe retail: 48,2% in lei si 51,8% in valuta.
"In conditiile in care ne asteptam la o crestere mai rapida a creditului ipotecar, probabil ca si cota creditului de retail in valuta va creste pentru ca piata imobiliara este in euro."
Raportul credite/depozite a crescut la BCR pana la 115,9% la 31 decembrie 2007 fata de 90,7% in 2006, din cauza cresterii mai rapide a creditarii fata de economisire. In acest context, analistii s-au aratat preocupati de sursele din care BCR va finanta mai departe cresterea creditului.
Treichl a raspuns ca portofoliul de credite in lei este acoperit integral cu depozite, iar finantarile in euro sunt asigurate de la Viena. El nu a oferit detalii privind modalitatile de mobilizare a resurselor, precizand ca sumele de care are nevoie BCR au fost incluse in nevoile de finantare ale grupului estimate la 5-6 mld. euro.
Actiunile Erste Bank au pierdut vineri 0,55% pe Bursa de la Bucuresti, dupa anuntarea rezultatelor. Ultima cotatie a fost de 145,2 lei/actiune (39 de euro, la un curs de 3,727 lei/euro). Pe Bursa din Viena, titlurile Erste au inchis cu o crestere de 1%, la 38,5 lei/actiune.

Profitul din asigurari, in scadere
Profitul operational cumulat al celor doua companii de asigurari ale grupului BCR - BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata - a scazut cu 43,8% anul trecut, la 5,5 milioane de euro, fata de 9,7 milioane de euro in 2006, potrivit raportului financiar al grupului Erste. Daca in primele doua trimestre din 2007 cele doua companii au mers pe profit, cu un castig operational de 7 milioane de euro in ianuarie - martie si de 5,6 milioane de euro in aprilie - iunie, in a doua jumatate a anului asiguratorii au inregistrat pierderi cumulate de 4,8 milioane de euro in trimestrul trei si 2,4 milioane de euro in trimestrul patru. BCR Asigurari a subscris anul trecut prime brute de 174 de milioane de euro, in crestere cu 45% fata de 2006. BCR Asigurari de Viata nu a publicat inca rezultatele pentru 2007, insa dupa primele noua luni ale anului trecut compania a raportat afaceri de 11 milioane de euro, mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO