Bănci și Asigurări

Trimestrul I, profitabil si pentru Bancpost: 8,3 mil. euro

06.06.2005, 17:48 7

Bancpost, a opta banca de pe piata, a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit net de 8,3 milioane de euro, in crestere cu 47% fata de aceeasi perioada din 2004.

La 31 martie, banca inregistra active in valoare de circa 1,24 miliarde de euro, marcånd o majorare de peste 75% fata de sfårsitul lunii martie a anului trecut.

Cifrele date publicitatii arata ca trimestrul I a fost cåt se poate de favorabil pentru Bancpost ca si pentru multe alte banci, care au anuntat rate de crestere a profitului si de 90% la BRD, de exemplu, mergånd påna la un ritm de 160% in cazul HVB.

Evident, motorul principal al cresterii activelor Bancpost a fost creditarea. Astfel, volumul total al creditelor acordate de la inceputul acestui an si påna la sfårsitul lunii martie s-a majorat cu 62%, valoarea atinsa fiind de 556,1 milioane de euro.

Cel mai repede a crescut soldul creditelor acordate clientilor companii - cu 83% fata de trimestrul I al anului 2004. In cifre absolute, aceste credite totalizau 275,4 milioane de euro la 31 martie 2005.

Chiar daca a crescut mai incet, soldul creditelor pentru persoane fizice a fost mai mare, de 280,6 milioane de euro, in conditiile unei majorari cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

a??De remarcat este faptul ca toate aceste rezultate semnificative au fost inregistrate in timp ce Bancpost se afla in plin proces de restructurarea??, spune George Michelis, directorul general al Bancpost.

Inceputa in urma cu mai bine de un an, restructurarea s-a materializat påna in prezent prin implementarea unui sistem informatic centralizat de ultima generatie, repozitionarea retelei de unitati in functie de eficienta, optimizarea operatiunilor, adoptarea unei identitati corporative care sa reflecte apartenenta Bancpost la grupul elen EFG Eurobank Ergasias.

La sfårsitul anului trecut, Bancpost a inregistrat un profit net de aproximativ 19 milioane de euro, in crestere cu 64%, in timp ce activele insumau aproape 1,1 miliarde de euro.

In cursul lui 2004, actionarul majoritar EFG Eurobank si-a consolidat pozitia in banca, ajungånd sa detina 55,2631% din actiuni. Grupul elen si-a declarat ambitia de a ridica banca printre primele de pe piata, luånd in calcul inclusiv depunerea unei oferte de preluare a CEC.

O data ce HVB Bank trece pe locul al patrulea in clasamentul activelor, in urma fuziunii cu Banca Tiriac, Bancpost urca in coasta ABN Amro Romånia, de care o desparteau numai 0,3 puncte procentuale la sfårsitul anului trecut, potrivit datelor raportate la BNR. Evolutia in cursul anului va fi mai dificil de urmarit in conditiile in care banca olandeza nu-si face publice rezultatele financiare, insa lupta se anunta strånsa.



Extindere pe piata serviciilor financiare

Dupa ce au preluat recent societatea de brokeraj Capital Securities, impreuna cu firma de consultanta Capital SA, grecii de la Eurobank se pregatesc sa intre si pe piata de leasing prin infiintarea unei societati specializate care va colabora cu Bancpost. De asemenea, grupul financiar aflat in constructie in jurul Bancpost ar putea fi completat cu un fond mutual. a??Studiem potentialul pietei si luam in considerare posibilitatea infiintarii unui fond mutual catre sfårsitul anului sau la inceputul anului viitora??, a declarat George Michelis, directorul general al Bancpost. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO