Bănci și Asigurări

Un hedge fund al Citi si ABN Amro vin sa vanda credite ipotecare

01.02.2008, 19:23 24

Divizia londoneza a bancii ABN Amro si fondul de investitii Old Lane, detinut de Citigroup si Rubicon Partners, controlat de un grup de investitori americani, intentioneaza sa infiinteze o companie de credite ipotecare pe piata romaneasca si si-au propus sa acorde in urmatorii cinci ani imprumuturi de 1 mld. euro.
"Primul credit il vom da in luna aprilie sau mai. Ne asteptam ca intr-un an si jumatate sa acordam credite de 100 de milioane de euro, iar in anul cinci sau sase de activitate sa ajungem la un portofoliu de un miliard de euro", a declarat pentru ZF Ovidiu Demetrescu, unul dintre viitorii actionari ai companiei, alaturi de olandezii de la ABN si de cele doua fonduri de investitii. Demetrescu, proprietarul companiei de brokeraj in asigurari London Brokers, o firma cu venituri de 0,7 mil. euro anul trecut, este cel care s-a ocupat de constructia businessului cu credite ipotecare pe piata locala.
Fondul Old Lane, un hedge fund (care utilizeaza instrumente sofisticate de acoperire a riscului), cu active de peste 4,5 mld. dolari, a fost infiintat de fosti executivi de la Morgan Stanley si cumparat anul trecut de Citigroup. Celalalt actionar, banca ABN Amro, este prezent de mai multi ani pe piata locala, subsidiara sa fiind insa concentrata pe segmentul corporatist. Rubicon Partners este un fond cu sediul in SUA si actionari discreti, despre care nu se cunosc informatii.
"Piata creditelor ipotecare are un potential de crestere foarte mare. Cererea reala de unitati de locuit este estimata la 300.000, iar in ritmul actual de dezvoltare se livreaza 30.000 - 50.000 de locuinte pe an. Cererea va fi satisfacuta abia peste 8-10 si cineva va trebui sa o finanteze", explica Demetrescu. El afirma ca in tarile vestice liderii pietei creditelor ipotecare sunt companii specializate, nu banci, asa cum se intampla pe piata romaneasca.
Demetrescu nu a precizat valoarea investitiei in aceasta companie, insa estimeaza ca aceasta ar putea ajunge la break-even in circa doi ani.
"Este o afacere profitabila, dar nu trebuie judecata doar din acest punct de vedere, ci si din perspectiva valorii companiei. In cativa ani, aceasta va creste si este foarte posibil exit-ul celor doua fonduri de investitii", spune Demetrescu.
Ideea intrarii pe aceasta piata le apartine lui Demetrescu si unui partener de la Rubicon Partners, iar dezvoltarea proiectului a inceput in decembrie 2006. In iulie anul trecut, partenerul de la Rubicon Partners a reusit sa ii atraga in aceasta afacere si pe ceilalti doi investitori.
"La prima intalnire cu cei de la ABN Amro din Londra, ei au venit cu o prezentare, in care prioritatile lor erau intrarea pe credite ipotecare in Romania, deci interesul a fost comun din prima clipa", povesteste Demetrescu.
Compania urmeaza sa fie inregistrata la Registrul Comertului in urmatoarele doua saptamani, dupa care va depune la BNR dosarul pentru autorizatia de IFN.
In aceasta perioada, actionarii sunt in cautarea unei echipe de management.
"Sutem in discutii avansate cu cineva din domeniul financiar-bancar pentru pozitia de CEO. In primul an de functionare vom avea 50-60 de angajati, dupa care numarul lor va creste. De asemenea, intetionam sa ne extindem in doua orase, dar ar putea fi chiar mai multe, in functie de rezultate", afirma Demetrescu.
Piata creditelor ipotecare si imobiliare s-a ridicat la aproape 16 mld. lei (peste 4 mld. euro) anul trecut. Pe aceasta piata activeaza foarte putine companii specializate, cei mai mari jucatori fiind Domenia Credit, companie a grupului american GE Money, cu finantari de 35 mil. euro in prima jumatate a anului trecut si Imocredit, societate detinuta de Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii Transilvania.
"Piata e mica si este dominata de banci, care insa nu sunt focusate pe aceste produse. Avantajul unei companii specializate este ca poate sa isi croiasca reguli de creditare mai flexibile si sa aiba o gama mai variata de produse. Noi ne-am gandit la un mix de sase produse pentru compania pe care o vom infiinta, dar vom incepe activitatea cu trei, iar mai tarziu le vom lansa si pe celelalte", spune Demetrescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO