Bănci și Asigurări

Un sfert din creditul acordat populatiei in iunie a fost in franci

03.09.2008, 14:25 17

Un sfert din creditele contractate de populatie in iunie au fost in franci elevetieni, chiar in conditiile in care doar trei dintre cele mai mari zece banci ofera aceasta alternativa de finantare.
In iunie populatia a imprumutat 3,6 miliarde de lei (circa un miliard de euro), din care cele in franci au reprezentat echivalentul a 938 de milioane de lei (258 de milioane de euro). Cele mai cautate au fost creditele in euro, care au totalizat 561 de milioane de euro, adica 55% din totalul sumelor acordate.
Cererea mare de imprumuturi in valuta (mai ales in monede exotice) a determinat de altfel Banca Nationala sa modifice in iulie reglementarile pentru creditarea populatiei, noua forma fiind mult mai restrictiva.
In afara de Raiffeisen, Volksbank si Bancpost, niciuna dintre bancile din top zece nu agreeaza creditarea in valuta exotica, invocand riscurile de curs de schimb pe care le implica. De partea cealalta, cei care ofera astfel de finantari urmaresc avantajul oferit de dobanzile mai mici pe care le pot afisa la francul elvetian si incearca sa explice clientilor cat mai bine riscurile asumate. In total, nu mai putin de sapte banci locale vand astfel de credite.
Creditarea in franci elvetieni a explodat la jumatatea anului, inregistrand o crestere lunara de 10%, sustinuta de o crestere semnificativa in structura creditelor acordate populatiei. Soldul creditelor in alte monede decat leul si euro a ajuns in luna iunie la 9,9 mld. lei (2,7 miliarde de euro) si reprezinta astfel 11,4% din creditul total acordate populatiei. In urma cu un an ponderea era de numai 5%, insa intre timp soldul a crescut de patru ori.
Categoria include pe langa francul elvetian, si creditele acordate in dolari sau yeni japonezi, insa avantul este sustinut doar de franc, in conditiile in care dolarul a pierdut din vizibilitate. Per total, creditul acordat populatiei a ajuns in luna iunie la 86,9 mld. lei, in crestere cu 4% fata de luna mai, si cu 77% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Euro a avut o evolutie comparabila cu a francului elvetian: si-a majorat ponderea detinuta in totalul creditelor acordate de la 38% in iunie 2007 la 45% in iunie 2008. Cresterea anualizata de la jumatatea acestui an indica un sold in crestere cu 110%, in timp ce cresterea lunara in iunie a fost de 5,5%.
Cea mai temperata evolutie o are creditarea in lei: crestere lunara de 1,8% si anualizata de 36,4%, explicatia fiind dobanzile in crestere ale bancilor din sistem, care au reactionat la majorarea dobanzii de referinta spre pragul de doua cifre. In structura pe monede a creditelor acordate populatiei, leul a pierdut in ultimul an 11 procente, pana la o pondere de 44% din total. Creditul acordat populatiei in lei a ajuns astfel la nivelul de 38 mld. lei in iunie 2008.
In functie de destinatie, 75% au fost credite pentru consum si 19% credite pentru locuinte. Spre comparatie cu iunie anul trecut, creditele pentru consum au castigat patru procente in structura imprumuturilor acordate populatiei. De la inceputul anului, destinatia creditelor nu a cunoscut schimbari majore, apetitul populatiei pentru consum fiind contracarat de dobanzile mari la lei si campaniile agresive ale bancilor pe partea de economisire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO