Bănci și Asigurări

Ungurii de la MKB caută „activ“ alt cumpărător pentru Nextebank

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Razvan Voican

08.04.2013, 00:06 1134

Banca maghiară MKB, controlată de germanii de la Bayern LB, nu renunţă la decizia de a părăsi piaţa locală şi continuă să caute activ un cumpărător pentru filiala locală Nextebank după ce anul trecut nu a reuşit să obţină acordul BNR pentru tranzacţia discutată cu un grup de investitori condus de fondul de investiţii PineBridge.

MKB deţine aproape 94% din Nextebank (fosta MKB Romexterra). Potrivit raportului de prezentare a situaţiilor financiare ale MKB pe 2012, managementul este angajat în implementarea strategiei grupului de eliminare a activităţilor locale şi se aşteaptă ca în cursul acestui an procesul de vânzare să fie dus la capăt. „Managementul rămâne angajat faţă de decizia de vânzare, iar banca va continua să caute activ potenţiali investitori“, scrie în raportul MKB.

Banca-mamă a MKB menţionează că tranzacţia anunţată în urmă cu aproape un an nu a putut fi finalizată din cauză că nu a fost obţinută aprobarea BNR, însă nu explică motivele refuzului băncii centrale de a autoriza operaţiunea.

Oricum, ungurii nu mai sperau să-şi recupereze investiţia pe piaţa locală, însă efortul financiar a crescut în condiţiile în care Nextebank a avut pierderi şi în 2012.

MKB precizează că pierderile înregistrate atât de Nextebank, cât şi de MKB Romexterra Leasing au survenit pe fondul unui nivel foarte scăzut al operaţiunilor de anul trecut în condiţiile în care ungurii se concentraseră pe negocierea vânzării băncii către PineBridge. Nextebank a avut pierderi de 5,6 mld. forinţi anul trecut (circa 19,5 mil. euro), în scădere totuşi faţă de rezultatul negativ din 2011.

Fosta MKB Romexterra se află printre victimele crizei de pe piaţa bancară, fiind sufocată de presiunea creditelor devenite neperformante şi marchează un eşec al proiectului ungurilor de la MKB care au fost nevoiţi să tot aducă bani noi la capital în ultimii ani pentru acoperirea pierderilor. De trei ani filiala locală este condusă de Dan Sandu, care a preluat moşternirea fostului CEO Adrian Radu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO