Bănci și Asigurări

UniCredit a făcut profit net de 52 mil. lei în RAS în T1

UniCredit a făcut profit net de 52 mil. lei în RAS în T1

Autor: Voican Razvan

15.05.2011, 23:50 581

UniCredit Ţiriac Bank, controlatăde grupul italian UniCredit în parteneriat cu omul de afaceri IonŢiriac, a obţinut în primul trimestru un profit net de 52 mil. lei(12,3 mil. euro) după standardele româneşti de contabilitate (RAS),în scădere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

În mod neobişnuit, profitul în RASa fost substanţial mai mare decât rezultatul raportat dupăstandardele internaţionale (IFSR), care a arătat un câştig de numai34 mil. lei (8 mil. euro), respectiv o înjumătăţire comparativ cutrimestrul I de anul trecut. Regulile diferite de înregistrare aprovizioanelor conduc astfel la imagini diferite asuprarezultatelor.

Potrivit datelor publicate debancă, ponderea provizioanelor în portofoliul de credite a crescutcu aproape două puncte, până la 6%, ceea ce înseamnă un volum decirca 192 mil. euro. Banca şi-a mărit portofoliul de credite cu 5%- nivel similar celui din primul trimestru din 2010, până la 13,3mld. lei (3,2 mld. euro).

"Vedem semnale încurajatoare îndiminuarea costului de risc, în evoluţia indicatorilormacroeconomici şi în dezgheţarea creditului, însă ritmul deredresare va fi lent", spune Răsvan Radu, CEO al UniCredit ŢiriacBank.

În urmă cu un an, banca aşteaptasemnele redresării în semestrul al doilea, care nu au mai apărutdupă majorarea brutală a TVA şi tăierea salariilor din sectorulbugetar.

Efectele au continuat şi întrimestrul I din acest an, scăderea cu 18% a veniturilor nete dindobânzi fiind explicată prin volumul redus al activităţiieconomice, aprecierea leului şi impactul modificărilor legislative.În schimb, câştigurile din surse precum comisioane şi operaţiuni depiaţă au crescut cu 19%. Per total, banca a raportat venituri înIFRS de 282 mil. lei (67 mil. euro), în scădere cu aproape 9%comparativ cu primul trimestru din 2010.

În T1 din 2010 veniturilescăzuseră cu 8%.

Pe partea de cheltuieli UniCredita înregistrat o creştere de 4%, ajungând la o valoare neprecizată.Cert este că raportul dintre costuri şi venituri s-a deterioratvizibil, de la 45% în trimestrul I al anului trecut, la 51% înprimul trimestru din 2010. Banca invocă aici efectele accelerăriiinflaţiei şi "ajustările statutare determinate de reglementările depe piaţă". Totuşi, reţeaua s-a ajustat uşor în primul trimestru -înaintea expansiunii strategice programate, numărând 235 deunităţi, cu trei mai puţine faţă de 2010.

Numărul clienţilor activi a urcatla 528.000, cu circa 12.000 mai mulţi, însă per ansamblu volumultranzacţiilor derulate cu banca s-a dovedit a fi înscădere.

Astfel, la nivelul bilanţului,UniCredit a înregistrat o reducere de un miliard de lei faţă deanul trecut, până la 19 mld. lei. În euro, scăderea a fost de circa400 mil. euro.

Scăderea a avut loc deşi banca araportat creşterea portofoliului de credite de 5% (sub ratainflaţiei), până la 13,3 mld. lei.

Pe partea de pasive, solduldepozitelor a scăzut cu 14%, până la 8,6 mld. lei (2,1 mld. euro).Astfel, activitatea de creditare continuă să depindă în mare măsurăde finanţarea asigurată de banca-mamă.

Activele UniCredit au scăzut şi lanivel de grup - formulă de raportare care include UniCredit Leasing(cea mai mare companie de pe piaţă) şi UniCredit ConsumerFinancing, declinul fiind de circa 0,9 mld. lei, până la un nivelde 22,1 mld. lei (5,4 mld. euro).

Profitul net consolidat al celortrei entităţi în IFRS a fost de 30 mil. lei, la jumătate faţă derezultatul din primul trimestru al anului trecut.

Cum profitul băncii singure a fostmai mare decât cel al grupului, rezultă că divizia de leasing arămas pe pierdere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO