Bănci și Asigurări

UniCredit Bank permite verificarea identităţii beneficiarului real al unei plăţI online, cu scopul prevenirii fraudelor online

UniCredit Bank permite verificarea identităţii...

Autor: Cristina Bellu

19.02.2024, 12:46 346

UniCredit Bank a introdus o nouă facilitate de verificare a identităţii beneficiarului real al unei plăţi prin Serviciul Afişare Nume Beneficiar (SANB), prin TRANSFOND, care pune la dispoziţie acest serviciu.

Funcţionalitatea este imediată, la momentul iniţierii unei plăţi printr-unul dintre canalele electronice ale UniCredit Bank (Mobile/Online Banking sau Business Net), spun reprezentanţii băncii.

 “Serviciul Afişare Nume Beneficiar are ca obiectiv prevenirea fraudelor în rândul clienţilor care efectuează plăţi electronice şi reducerea tranzacţiilor eronate generate de introducerea greşită a beneficiarului, a contului IBAN. Baza de date SANB, administrată de TRANSFOND, este creată pe baza informaţiilor transmise de către prestatorii de servicii de plată din România, care au aderat deja la acest sistem.”, explică Cengiz Arslan, Vicepreşedinte şi COO la UniCredit Bank.

Practic, SANB asigură furnizarea şi afişarea automată în ordinul de plată electronică a prenumelui şi iniţialei numelui beneficiarului plăţii, în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului, pentru plăţile către beneficiari persoane fizice. În cazul unei plăţi către o persoană juridică se va afişa plătitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei.

”Astfel de fraude pot afecta încrederea publicului în sistemul bancar şi în general în plăţile fără numerar interbancare. Verificarea detaliilor bancare ale beneficiarului reprezintă, în acelaşi timp, o verigă importantă în dezvoltarea unor noi componente ale ecosistemului de plăţi din România, în condiţii de deplină securitate informaţională”, adaugă Răzvan Faer, Şef Departament Dezvoltare TRANSFOND.

Serviciul Afişare Nume Beneficiar este administrat de Asociaţia Română a Băncilor, ca serviciu adiţional opţional la Schemele de transfer credit SEPA RON, în baza Convenţiei privind Schemele naţionale de plăţi şi a mandatului dat de Banca Naţională a României.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO