Bănci și Asigurări

UniCredit: Peste jumătate din companiile din regiune au exces de lichiditate. Europa Centrală şi de Est are în faţă o rezervă impresionantă de investiţii străine directe în aşteptare anul acesta

UniCredit: Peste jumătate din companiile din regiune au...

Autor: Ştefan Stan

16.01.2024, 17:50 210

Europa are în faţă un an electoral extrem de aglomerat, cu alegeri parlamentare şi/ sau prezidenţiale în România, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Turcia, Polonia şi Serbia, potrivit unui raport UniCredit pentru Europa Centrală şi de Est, prezentat la Viena de Dan Bucşa, economistul şef al UniCredit pentru regiunea ECE.

Estimările UniCredit arată că politica europeană se va muta către dreapta în acest an, cu euroscepticii câştigând teren şi mai multe scaune în Parlamentul European.

Datorită acestei agitaţii electorale, economiştii de la UniCredit se aşteapta ca guvernele să amâne măsurile de reducere a cheltuielilor şi să rămână generoase cel puţin până după alegeri. 

 

Dacă în 2023 am avut parte de un consum slab, investiţii reduse, exporturi de energie limitate, revenirea economică în regiune va fi propulsată în 2024 de revenirea în forţă a consumului, care va atrage după sine şi creşterea investiţiilor.

UniCredit vede o creştere a PIB-ului în regiune undeva la 3%, pentru România previzionând o creştere de peste 3,6%.

Creşterea salariilor se va întoarce, de această dată în termeni reali, ceea ce va impulsiona şi mai tare încrederea consumatorilor.

UniCredit anticipează că peste jumătate din companiile din CEE încă au exces de economii, una dintre provocări fiind să găsească forţă de muncă.

În acest context, UniCredit spune că Europa Centrală şi de Est are o rezervă impresionantă de investiţii străine directe în aşteptare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO