Bănci și Asigurări

UNITA arunca manusa

09.05.2001, 00:00 36



Societatea de asigurare UNITA tinteste inca din acest an pozitionarea pe unul din primele trei locuri pe piata romaneasca, mizand pe spijinul financiar si logistic de care beneficiaza din partea actionarului majoritar - compania austriaca Wiener Stadtische.

Chiar si asa, obiectivul ramane foarte ambitios, in conditiile in care UNITA a incheiat anul trecut pe locul opt in topul societatilor de asigurare, potrivit datelor preliminare stranse de Oficiul de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si Reasigurare (OSAAR).

Cu un total de peste 215 miliarde de lei incasari din prime, UNITA a fost cu mult in urma liderului Asirom, care a vandut de 1,7 miliarde. Chiar si a treia clasata, societatea Allianz-?iriac, a incasat in 2000 de peste trei ori mai mult decat UNITA.

Fara indoiala, nici compania Omniasig, plasata pe locul al doilea, nu va renunta usor la pozitia sa de top, mai ales ca are sprijinul unor investitori ca TBI Holding si BERD. Wiener Stadtische va trebui sa ridice UNITA si in fata unor societati puternice ca Astra si ARDAF, aceasta din urma continuand inca negocierile cu grupul australian QBE.

Josef Goschy, presedintele UNITA, recunoaste ca atingerea obiectivului de plasare a societatii pe unul din primele trei locuri "trebuie sustinuta de un program complex".

"Programul va cuprinde in acest an urmatoarele actiuni principale: lansarea pe piata a unor produse noi de asigurari de viata, incepand cu 1 iunie, precum si a asigurarilor de raspundere civila generala, de raspundere a producatorului si de intrerupere a activitatii din riscuri asigurate", a declarat pentru Ziarul Financiar Josef Goschy.

El spune ca in paralel UNITA va urmari dezvoltarea asigurarilor specifice societatilor mari de productie, constructii si servicii, si modernizarea formelor de asigurare pe care societatea le practica in acest moment.

UNITA a incasat in primul trimestru al acestui an venituri din primele de asigurare de peste 116 miliarde de lei, cu 39,1% mai mult fata perioada similara a anului trecut.

Primele incasate din politele de asigurare nonviata au reprezentat peste 83,7% din incasarile societatii, respectiv 97 miliarde de lei, in crestere cu 41,1%, in timp ce incasarile din asigurarile de viata au fost de aproape 19 miliarde de lei, cu 4,356 miliarde lei mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La inceputul anului, capitalul social al societatii a fost majorat de la 67,1 miliarde lei la 136,939 miliarde lei, prin emiterea de noi actiuni subscrise de societatea de asigurare Wiener Stadtische din Austria. Aportul de capital al noului actionar majoritar a fost de 6 milioane marci germane.

Wiener Stadtische, societatea de asigurare numarul unu in Austria, detine acum 51% din capitalul UNITA, restul de 49% ramanand in posesia proprietarului initial al societatii, Josef Goschy.

"Avand in vedere ca societatea austriaca este acum actionar majoritar, implicarea acesteia in managementul si strategia de dezvoltare a UNITA va fi totala", spune Cornel Indries, seful Directiei Asigurari Generale.

Preluarea controlului UNITA de catre Wiener Stadtische inseamna si lansarea unei colaborari cu Bank Austria Creditanstalt Romania, societatea austriaca fiind actionar majoritar al bancii mama.

"In prima etapa, colaborarea cu Bank Austria se va desfasura pentru a le oferi clientilor bancii servicii integrale si se va dezvolta in toate domeniile in care exista interes din partea clientilor celor doua societati", a declarat Cornel Indries.

UNITA a primit deja lista clientilor bancii pentru a le vinde asigurari. Colaborarea dintre cele doua societati va fi sustinuta si de deschiderea unei sucursale Bank Austria la Timisoara, in perioada imediat urmatoare.

UNITA incearca sa se adapteze la conditiile concurentiale impuse de societatile de asigurare din ce in ce mai puternice care opereaza pe piata romaneasca a asigurarilor de viata. "Pentru anul acesta urmarim o consolidare a noii oferte de produse care sa revigoreze vanzarile", a declarat Cornel Indries.

La inceputul lunii viitoare UNITA urmeaza sa lanseze polita de asigiurari de viata Decenium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO