Bănci și Asigurări

UNSAR: Numărul accidentelor rutiere, dar şi valoarea despăgubirilor plătite la nivelul pieţei influenţează costul poliţei RCA pentru toţi, chiar dacă situaţia unui şofer este pozitivă, fără accidente

UNSAR: Numărul accidentelor rutiere, dar şi valoarea...

Autor: Mircea Nica

18.01.2024, 00:00 145

Asigurările funcţionează pe principiul mutualităţii, adică toţi şoferii împart între ei riscul la care sunt expuşi. Acest lucru înseamnă că numărul accidentelor rutiere, dar şi valoarea despăgubirilor plătite la nivelul întregii pieţe influenţează costul poliţei RCA pentru toţi contributorii, chiar dacă situaţia individuală a unui şofer este pozitivă, fără accidente înregistrate, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare Reasigurare (UNSAR). Numărul accidentelor rutiere şi despăgubrile plătite ca urmare a acestora (dauna medie RCA) influenţează evoluţia primelor RCA.

Chiar dacă anumiţi indicatori tehnici ce ţin de asigurările RCA publicaţi de către ASF par a se fi îmbunătăţit în ultimul timp, este important de spus că aceştia s-au aflat în zona roşieî timp de peste 10 ani. Cu alte cuvinte, asigurările RCA au fost o cauză constantă de pierderi pentru companiile de asigurări. Ultimii ani au însemnat, totodată, şi două falimente importante ale unor asigurători care operau preponderent pe zona RCA şi care practicau tarife subdimensionate, care nu le-au permis să îşi achite obligaţiile asumate faţă de clienţi şi pagubiţiî, au mai explicat reprezentanţii UNSAR.

Frecvenţa medie a accidentelor la nivelul întregului parc de autovehicule din România este de circa 6,6%, în comparaţie cu Ungria şi Cehia, care au fiecare 2,8% sau Slovenia cu 2,6%, conform celor mai recente date disponibile. Pe segmentul de transport, frecvenţa este de trei ori mai mare decât media pentru toate tipurile de vehicule, respectiv 19% versus 6,6%. În medie, din fiecare 100 de vehicule de transport cu masă maximă autorizată de peste 16 tone, cel puţin 19 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau cu vătămări corporale şi decese, au mai spus reprezentanţii UNSAR.

Pe lângă frecvenţa mai ridicată, şi dauna medie despăgubită în baza poliţelor RCA pentru accidente produse de aceste tipuri de autovehicule este semnificativ mai mare decât dauna medie înregistrată la nivelul întregului parc auto. Pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc, în medie, în baza poliţelor RCA despăgubiri de peste 2.240 euro, mai mult decât în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Comparativ, în Ungaria, dauna medie RCA este 1.910 euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO