Bănci și Asigurări

Unul din patru angajati din banci si asigurari are deja pensie privata

Unul din patru angajati din banci si asigurari are deja pensie privata

Click pentru imaginea intreaga

08.07.2008, 18:01 40

Cei mai multi clienti ai fondurilor de pensii facultative (pilonul III) lucreaza in sectorul financiar si in industrie, ponderile acestora in total fiind de 23%, respectiv 16%, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) de la sfarsitul primului semestru.
Piata pensiilor facultative a ajuns la 110.316 clienti la finalul lunii iunie, ceea ce inseamna ca mai mult de 25.000 de angajati din domeniul financiar si aproape 18.000 din industrie au o pensie facultativa. Aceasta inseamna ca, avand in vedere ca in sectorul financiar lucreaza aproape 100.000 de persoane, unul din patru salariati din acest sector are deja o pensie privata. Aceste fonduri de pensii, lansate pe piata acum un an, sunt considerate singura modalitate prin care un angajat poate avea un venit comparabil cu salariul dupa pensionare. Contributia la pensiile facultative este limitata la 15% din veniturile brute lunare.
La mare distanta de angajatii din domeniul financiar si din industrie urmeaza cei din comert, care au o pondere de 6% in total, in timp ce salariatii din constructii si domeniul transporturilor, comunicatiilor si al depozitarii au fiecare o pondere de 3%. In ceea ce priveste angajatii statului, acestia reprezinta doar 2% din clientii fondurilor, ceea ce inseamna ca numai 2.200 de functionari publici au o pensie facultativa.
Datele CSSPP arata ca din Bucuresti provin 19% din clientii pensiilor facultative, iar din zona Munteniei - 11%. Din Transilvania si Maramures provin cate 15% din clienti, din Dobrogea - 13%, din Moldova - 11%, din Banat - 9%, iar din Oltenia - 7%, media pe judet fiind de 2,4%.
Numarul clientilor este estimat sa ajunga la 200.000 pana la sfarsitul acestui an, majoritatea vanzarilor fondurilor fiind corporate, catre companii care cumpara astfel de pensii pentru angajatii lor.
Valoarea activelor nete administrate de fondurile de pensii facultative a ajuns la 40,14 milioane de lei (11 milioane de euro) la sfarsitul lunii iunie, de aproape trei ori mai mare decat in decembrie trecut, cand activele erau de 14,32 milioane de lei (circa 4 milioane de euro).
Fondurile de pensii facultative investesc cea mai mare parte din banii clientilor in titluri de stat si obligatiuni municipale, care au o pondere de 69% in total. De asemenea, fondurile fac plasamente in depozite bancare - 16%, actiuni - 9% si obligatiuni corporative - 6%, potrivit datelor CSSPP de la sfarsitul primului semestru.
Pe piata activeaza in prezent opt fonduri de pensii facultative, iar pana in decembrie numarul lor ar putea urca la 12, dupa cum declara recent presedintele CSSPP, Mircea Oancea. Companiile autorizate sa administreze pensii facultative sunt ING Asigurari, Aviva Asigurari, Allianz-Tiriac Pensii Private, BCR Asigurari de Viata, OTP Garancia, Raiffeisen Asset Management si Asirom Concordia, insa ultima asteapta inca autorizatiile necesare pentru lansarea unui fond.
Cel mai mare fond din piata pensiilor facultative este ING Optim (peste 25.600 de clienti), urmat de BCR Prudent (24.600), AZT Moderato (19.800) si ING Clasic (circa 17.000).
ING Optim a trecut pe primul loc in piata dupa ce a semnat un contract cu Posta Romana, in urma caruia aproape 14.000 de angajati ai companiei vor contribui la acest fond. Posta Romana are circa 36.000 de salariati, dar in programul de pensii facultative sunt cuprinsi doar angajatii cu vechime de peste cinci ani in companie.
Pentru cei care au aderat la ING Optim, Posta plateste o contributie lunara de 60 de lei, iar angajatii pot contribui si ei. Acest contract ii va aduce fondului de pensii facultative ING Optim contributii anuale de cel putin 2,7 milioane de euro.

Fondurile de pensii obligatorii au mizat pe titluri de stat si in iunie
Fondurile de pensii obligatorii continua sa mizeze pe titluri de stat si obligatiuni municipale, 44% din active fiind plasate in aceste instrumente la sfarsitul lunii iunie, arata datele CSSPP. In depozite bancare si alte instrumente ale pietei monetare fondurile au investit 43% din active, iar in obligatiuni corporative - 7%. In actiuni listate si alte valori mobiliare au fost plasate doar 6% din contributiile platite de clienti. Cel mai mare fond, ING, cu peste 1,38 milioane de clienti, a plasat aproape 68% din active in titluri de stat si obligatiuni municipale, iar 20% in depozite bancare. Al doilea fond de piata, administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private, a plasat 90% din contributiile colectate de la participanti in depozite bancare, iar restul - in actiuni. Cele 14 fonduri de pensii facultative aveau active nete de 187,12 milioane de lei (peste 51 de milioane de euro) la sfarsitul lunii iunie, dupa ce au colectat contributii de la aproape 3,44 milioane de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO