Bănci și Asigurări

Van Groningen a ieşit din blogosferă, Mişu Negriţoiu s-a apucat de scris

Mişu Negriţoiu, chairman al ING Bank România, a debutat ca blogger luna trecută pe www.negritoiu.ro

Mişu Negriţoiu, chairman al ING Bank România, a debutat ca blogger luna trecută pe www.negritoiu.ro

Autor: Razvan Voican

13.05.2013, 21:44 1426

Steven van Groningen, de peste 10 ani preşedinte al Raiffeisen Bank, a renunţat să mai scrie pe blogul stevenvangroningen.eu pe care şi-l înfiinţase în urmă cu doi ani cu gândul de a împărtăşi opinii în limba engleză despre „viaţa în sistemul bancar din Ro­mânia“.

Bancherul a fost foarte activ cu postările în primul an, mai ales în perioada scandalului provocat de Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru persoane fizice care a scos la suprafaţă numeroase situaţii în care băncile s-au folosit de clauze abuzive, iar clienţii nu au citit cu atenţie sau nu au înţeles ce condiţii îşi asumă.

Chiar dacă Raiffeisen nu s-a numărat printre băncile prinse chiar în centrul scandalului, Van Groningen a susţinut cauza industriei inclusiv prin opiniile publicate pe blog. În ultimul an însă postările s-au rărit, mai ales că a devenit mai prezent în spaţiul public de pe poziţia de preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini (al doilea mandat consecutiv îi expiră luna aceasta).

Ultima postare datează din februarie 2013, când Van Groningen opina că volumul creditelor neperformante din România este „umflat“ ca urmare a metodologiei de calcul. Băncile locale sunt obligate să continue să contabilizeze dobânzi şi în contul creditelor care înregistrează deja restanţe de peste 90 de zile şi de la care nu mai au speranţe de recuperare.

Pe de altă parte, auditul special cerut anul trecut de BNR la nivelul colateralului pe care se bazează băncile a scos la iveală mari probleme cu evaluarea acestuia, mai multe instituţii de credit fiind nevoite să facă provizioane suplimentare pentru că nu recunoscuseră deprecierea garanţiilor.

Şeful Raiffeisen continuă însă să fie prezent pe net prin intermediul paginii sale de Facebook, doar că postările nu mai pot fi urmărite decât de membrii reţelei de socializare.

Van Groningen era până nu de mult singurul bancher care avea un blog, însă de curând s-a apucat de blogging şi Mişu Negriţoiu, chairman al ING Bank România.

Negriţoiu, care aniversează luna aceasta 63 de ani, a debutat ca blogger (www.negritoiu.ro) luna trecută cu o analiză în care caută argumente pentru a arăta că România „nu e Cipru şi nici Grecia“ în contextul crizei care se acutizase pe insula cipriotă şi care stârnea emoţii şi la Bucureşti pe fondul suspendării operaţiunilor sucursalei locale a Bank of Cyprus. Carismaticul bancher care a condus ING timp de şase ani ca director general a mai scris impresii despre Iaşi şi schimbările prin care a trecut oraşul în ultimii ani, despre lovitura dată paradisurilor fiscale prin soluţia de rezolvare a crizei din sistemul bancar cipriot (mirându-se că programul politic „România Puternică şi Corectă“, prezentat la recentul congres al PSD, include o singură menţiune despre fiscalitate) sau despre diferenţierea pe care criza internaţională a produs-o în modul în care o ţară sau alta este evaluată de pieţe, analiza fiind din ce în ce mai individualizată şi mai puţin legată de blocurile economice/politice din care face parte. Postările lui Negriţoiu sunt şi în română, şi în engleză. El se numără printre puţinii bancheri care nu ezită să-şi publice diferite puncte de vedere şi în presa scrisă.

Negriţoiu deţine în prezent poziţia non-executivă de chairman al ING Bank şi este chairman of the advisory board.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO