Bănci și Asigurări

Veniturile bugetului din TVA şi din accize au înţepenit în februarie, după saltul spectaculos din ianuarie

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a construit bugetul pe 2019 plecând de la ipoteza că încasările vor creşte cu 17% faţă de 2018. În ianuarie însă încasările au crescut cu 15%, iar în februarie avansul s-a temperat la 5%, caz în care „planul de cheltuieli“ va fi pus în discuţie.

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a construit bugetul pe 2019 plecând de la ipoteza că încasările vor creşte cu 17% faţă de 2018. În ianuarie însă încasările au crescut cu 15%, iar în februarie avansul s-a temperat la 5%, caz în care „planul de cheltuieli“ va fi pus în discuţie.

Autor: Iulian Anghel

03.04.2019, 00:08 788

În februarie, veniturile din TVA şi din accize au avansat cu doar 0,8%, respectiv 1,4% după o creştere de 23%, respectiv 38% în ianuarie.

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în februarie, comparativ cu februarie 2018, într-un ritm mult mai redus faţă de cât lasă să se vadă execuţia bugetară la două luni. Astfel, februarie la februarie, veniturile totale au crescut cu doar 5,1% faţă de o creştere de 10,4% la două luni, an/an. În ianuarie acesta crescuseră cu 15,1%, arată calculele făcute în baza cifrelor furnizate de Ministerul Finanţelor.

Veniturile fiscale au avansat în februarie cu doar 5%, după o creştere de 9,6% în ianuarie an/an.

În februarie a existat o cvasistagnare pe zona veniturilor din TVA şi din accize. Dacă în ianuarie, faţă de ianuarie 2018, veniturile din TVA au crescut cu 23,2%, iar cele din accize cu 38%, în februarie întreg avântul s-a topit. Veniturile au avansat la TVA cu 0,8%, iar la accize cu 1,4% şi au continuat să scadă la veniturile din impozitul pe salarii, cu 1,8%, după o cădere de 37% în ianuarie. Or, situaţia este complicată pentru bugetul pe 2019, ale cărui venituri sunt programate să crească cu 16%, ajutate puternic de avansul încasărilor din TVA de la care se aşteaptă un plus de 17%, an/an. Saltul spectaculos al încasărilor din TVA în ianuarie a avut o explicaţie, la vremea respectivă, în analizele economiştilor: Finanţele nu au rambursat TVA în ianuarie, au făcut-o probabil parţial în februarie (lună în care deficitul bugetar pe ESA nu mai consemnează cheltuielile pentru anul trecut, cum se întâmplă în cazul primei luni din an). În martie au fost progra­mate rambursări de TVA de 2,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că, pe primul trimestru, încasările din TVA vor fi departe de ceea ce aşteptau Finanţele.

În schimb, au continuat şi în februarie să crească veniturile din asigurări, un plus 21,7% în februarie faţă de februarie 2018 (o creştere de 27% în ianuarie, an/an). Explicaţia este aici că, de fapt, a crescut baza de impozitare, după transferul contribu­ţiilor de la angajator la angajat. Astfel, deşi guver­nul a redus contribuţia totală de la 39,25% la 37,25%, în realitate însă contribuţia reală a crescut la 44,7%, ca urmare a faptului că angajatorii au majorat salariul brut al angajaţilor cam cu 20% în medie, astfel ca netul angajaţilor să nu scadă în urma acestui transfer. Ca urmare, baza de impozitare a crescut şi astfel şi contribuţia, fapt ce nu s-a văzut însă în buzunare pentru că impozitul pe salarii a fost redus cu 37% (de la 16% la 10%), de aici căderea înregistrată la venitul din impozitul pe salarii şi venit (minus 25% în primele două luni din 2019, /an/an, şi minus 1,8% în februarie faţă de februarie 2018). Desigur, au crescut şi salariile şi angajările şi, astfel, contribuţiile sunt mai mari.

În privinţa cheltuielilor, acestea au scăzut în februarie, faţă de februarie 2018 cu 1,6%. Dar tăierile s-au făcut de unde ştie guvernul să taie mai bine, anume de la investiţii. Investiţiile (cheltuielile de capital) au fost în februarie de 487 de milioane de lei, faţă de 3 miliarde de lei în februarie 2018, o cădere, prin urmare, de 84%. În rest, aproape totul a fost pe creştere. Cheltuielile de personal au fost în februarie, an/an, mai mari cu 26,8%, cheltuielile de bunuri şi servicii au avansat cu 10,5%, iar cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 32,2%. Nici cheltuielile cu asistenţa socială nu au stat pe loc şi au fost în februarie, an/an, cu 8,2% mai mari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO