Bănci și Asigurări

Vicepremierul Marcel Ciolacu: Analizele ASF şi ale ministerului de Finanţe au evidenţiat „cifre îngrijorătoare” vizavi de Pilonul II. Vrem eficientizare, nu desfiinţare

Vicepremierul Marcel Ciolacu: Analizele ASF şi ale...

Autor: Liviu Dadacus

25.08.2017, 13:06 1125

„În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, nu Guvernul a pornit discuţia, nu din vreun interes că nu avem suficienţi bani. Avem colectarea preconizată, nu sunt probleme de bani, noi vom veni cu rectificare pozitivă. Pilonul II de pensii a plecat de la ASF. Domnul Badea (Leonardo Badea, preşedinte ASF, n.r.), domnul Giurescu (Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF), ei urmăresc cifrele din piloni, din cifre au reieşit concluzii, au avut întâlnire adminstratorii de la Pilonul II, cu ministerul de Finanţe. Nu e luată o decizie în ceea ce priveşte Pilonul II, nu există desfiinţarea, marginalizarea”, a spus Ciolacu.

El a arătat că Guvernul va lua însă o decizie politică pentru „binele” celor înscrişi la Pilonul II, întrucât cifrele sunt „îngrijorătoare”.

„Ne uităm pe cifre. Existe cifre care ne îngrijorează în ceea ce îi priveşte pe pensionarii care au accesat Pilonul II. E ceva îngrijorător în Pilonul II. Cred că banii se pot gestiona mai bine. Nu e o intrare brutală a statului, e vorba de eficienţă, de o decizie în favoarea cetăţenilor”, a spus Ciolacu.

El a precizat că Pilonul I este mai performant decât Pilonul II, acest lucru reieşind din „cifre”.

„Nu se iau bani din Pilonul II să se mute în Pilonul I. Nu se va lua o decizie peste noapte. Se va lua o decizie transparentă, cu cifrele pe masă”, a spus Ciolacu, el evitând să precizeze care sunt scenariile luate în calcul de către Guvern sau de către ASF.

Guvernul intenţionează să "mute" o parte din contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) către Pilonul I, pentru că Pilonul II ar avea un randament redus, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Sursele citate au arătat că analizele efectuate de către ministerul de Finanţe au evidenţiat faptul că randamentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) este mai scăzut decât randamentul celor de la Pilonul I.

O mutare a unei părţi din această contribuţie, care ar putea fi de 2-3%, la Pilonul I, ar asigura un randament mai mare la pensia pe care o va primi un cetăţean la momentul pensionării, au precizat sursele citate.

Aceleaşi surse au arătat că diminuarea contribuţiei virate de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar putea fi luată prin OUG, în aproximativ două săptămâni.

În presă au apărut, în această săptămână, informaţii potrivit cărora ministerul Finanţelor ar intenţiona să diminueze de la 5,1% la 2,5% contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO