Bănci și Asigurări

Vin banii de la greci: Alpha Bank si Bancpost si-au dublat creditarea pe primul semestru

Vin banii de la greci: Alpha Bank si Bancpost si-au dublat creditarea pe primul semestru
02.08.2007, 17:36 24

Alpha Bank si Bancpost, filialele locale ale doua dintre cele mai mari grupuri elene, au reusit sa obtina cresteri substantiale pe zona de creditare, soldurile marcand dublari la sfarsitul lui iunie fata de jumatatea anului trecut.
La Bancpost, membra a grupului EFG Eurobank, creditele au urcat la 2,5 miliarde de euro la sfarsitul lui iunie, fata de 1,2 miliarde de euro la jumatatea anului trecut.
Si Alpha Bank s-a apropiat de un sold al creditelor de doua miliarde de euro, dupa o crestere cu 124%, comparativ cu iunie 2006. Grosul cresterii a fost asigurat de expansiunea finantarilor in domeniul corporatist, insa cele mai dinamice au fost creditele de consum, care si-au triplat soldul.
Costurile importante presupuse de expansiunea afacerilor au marcat insa profiturile celor doua banci. La Bancpost profitul net s-a dublat, pana la 7,6 milioane de euro. Totusi, castigul net ramane relativ redus comparativ cu veniturile operationale, de 109 milioane de euro.
"In primul semestru am fost axati pe cresterea rapida, pentru a amortiza investitiile importante din precedentii doi ani. Am avut o evolutie mai buna decat a pietei pe zona de creditare", a spus pentru ZF Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost. El nu a dorit insa sa comenteze pe marginea profitului obtinut in primul semestru.
Potrivit datelor publicate la Atena de Eurobank, Romania concentreaza cele mai mari active ale grupului din regiunea Europei Centrale si de Est, cu un total de 3,7 miliarde de euro. Acestea includ insa si creditele externalizate.
Dintre subsidiarele grupului din regiunea Europei Centrale si de Est, Bancpost a inregistrat cele mai mari venituri operationale. In privinta profitului, filiala locala a fost depasita insa de subsidiarele grupului din Bulgaria (20 de milioane de euro profit net), Serbia (7,9 mil. euro) si Turcia (7,8 mil. euro profit).
De altfel, cheltuielile Bancpost au fost alimentate si de investitiile in extinderea retelei teritoriale, care a urcat la 226 de unitati, fata de 151 la sfarsitul anului 2005, respectiv 210 in decembrie trecut. Bancpost mai opereaza si 16 centre de afaceri, dedicate clientilor corporativi. Dintre subsidiarele din regiune, doar cea din Bulgaria opereaza o retea mai mare, de 272 de unitati. Bancpost a facut in ultimii ani investitii semnificative si in reamenajarea vechilor unitati.
Alpha Bank a anuntat la jumatatea anului o reducere cu peste 34% a profitului brut, care a coborat la 12,5 milioane de euro de la 19 milioane de euro in primul semestru al lui 2006. Oficialii bancii nu au putut fi contactati pentru a comenta aceste rezultate.
La inceputul anului, oficialii bancii au aratat ca profitul ar putea sa inregistreze o usoara contractie fata de anii precedenti, pe fondul investitiilor masive pentru extindere. Grupul a anuntat planuri ambitioase pentru filiala locala, care ar trebui sa ajunga sa opereze o retea de 300 de unitati pana in anul 2010. In decembrie trecut Alpha Bank avea 70 de unitati, iar in primul semestru au fost inaugurate 14 locatii si s-au semnat contracte pentru alte 33. Pana la sfarsitul anului reteaua teritoriala a bancii ar trebui sa ajunga la 125 de unitati.
In primul semestru Alpha Bank a obtinut venituri operationale de 43 de milioane de euro, in crestere cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cheltuielile operationale au urcat insa cu 45%, pana la 30,7 milioane de euro, pe fondul extinderii teritoriale.
Potrivit datelor publicate de Alpha Bank Grecia, filiala locala si-a majorat cota pe piata creditarii pana la 5,8%, fata de 3,7% in iunie 2006.
Alpha Bank Romania are in sold credite de 1,56 miliarde de euro acordate clientilor companii (fata de 722 mil. euro la mijlocul anului trecut), iar pe credite de consum soldul a urcat de la 67 la 203 milioane de euro. Si portofoliul de credite imobiliare a inregistrat o dinamica rapida, crescand de la 83 la 188 de milioane de euro.
Depozitele atrase de banca au urcat cu 38% in acest interval, pana la 981 de milioane de euro, la sfarsitul lui iunie.
Pe piata locala sunt prezente nu mai putin de sapte grupuri elene. Recent, Piraeus Bank a anuntat o triplare a activelor pana la 1,75 miliarde de euro (iunie 2007 raportat la iunie 2006). Egnatia Bank a reusit de asemenea mai mult decat o dublare a activelor in acest interval, pana la 323 de milioane de euro. NBG si ATE Bank nu au publicat pana acum rezultatele pe primul semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO