Bănci și Asigurări

Volksbank: Avem 60 de bancheri mobili, dar vrem sa ajungem la 600

12.01.2006, 18:43 19

Volksbank si-a propus pentru 2006 sa obtina un profit de peste 7 milioane de euro, adica de trei ori mai mare decat cel inregistrat anul trecut. Pentru aceasta, isi va dubla reteaua de unitati proprii si se va baza si pe dezvoltarea canalelor alternative de vanzare.

"Avem tinte inalte, dar suntem siguri ca le putem atinge. Anul va fi marcat de investitiile masive pentru extindere, dar ne asteptam sa ne triplam profitabilitatea", a declarat pentru ZF Gerarld Schreiner, vicepresedinte al Volksbank Romania.

Anul trecut profitul bancii a fost afectat de implementarea unor noi standarde contabile, dar si de normele mai stricte ale BNR privind nevoia de provizionare pentru finantarile acordate in valuta clientilor care nu sunt acoperiti natural la riscul valutar. Astfel, cifrele provizorii indica un profit de aproximativ 2,5 milioane de euro pe tot anul, sub nivelul inregistrat pe primul semestru.

Schreiner spune ca banca va inregistra in anii urmatori o rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) de aproximativ 10%, in conditiile in care normele BNR au impus majorarea semnificativa a fondurilor atrase. Pe de alta parte, pentru anul acesta, Volksbank a mai programat o majorare a capitalurilor proprii cu cel putin 30 de milioane de euro, fata de 104 milioane la sfarsitul lui 2005.

Fondurile vor permite acordarea de finantari pe inca 12 luni, concomitent cu sustinerea programului de investitii, spune Schreiner.

El estimeaza ca pana la sfarsitul anului viitor soldul creditelor acordate de Volksbank va urca la 540 de milioane de euro, in crestere cu 235 de milioane comparativ cu sfarsitul lui 2005. Din totalul creditelor, 310 milioane vor reprezenta imprumuturi acordate segmentului de retail.

"Cel mai ridicat potential il au creditele ipotecare. Ma astept ca 80% din creditele pe care le vom acorda clientilor individuali sa fie ipotecare", spune Schreiner.

Planurile de extindere pentru 2006 prevad dublarea retelei de unitati proprii, pana la 50 de locatii. Concomitent cu aceasta, Volksbank va extinde sistemul de agentii deschise in franciza lansat anul trecut pana la 30-50 de astfel de unitati. Acestea vor fi pozitionate ca sateliti ai sucursalelor bancii, care le vor coordona activitatea. Pe langa locatiile fixe, banca va utiliza si agenti care se vor deplasa la client - "mobile bankers".

"In prezent avem 60 de astfel de ofiteri, dar ne-am propus sa ajungem la 500", mai spune Schreiner. El considera ca pentru o acoperire buna a tarii ar fi nevoie de 200 de unitati proprii, la care sa se adauge agentii in franciza si "mobile-bankers", nivel care ar trebui sa fie atins in 2010. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO