Bănci și Asigurări

Volksbank se duce spre orasele mici

19.05.2006, 00:00 21

Volksbank vrea sa opereze pana la sfarsitul anului 120 de unitati, astfel incat sa poata sa ajunga si la clientii din orasele cu mai putin de 100.000 de locuitori, spune Gerarld Schreiner, vicepresedintele bancii.

In prezent Volksbank are o retea de 62 de unitati, fata de 26 la sfarsitul anului trecut. Schreiner spune ca extinderea agresiva a adus rezultate neasteptat de bune pentru afaceri.

"La sfarsitul lui aprilie avem un profit preliminar de 3,6 mil. euro, fata de 2,7 mil. euro, cat am obtinut in tot anul 2005. Speram ca pana la sfarsitul anului sa ajungem la un profit de 10 milioane de euro", a declarat Schreiner. In primul trimestru al lui 2005 banca a facut un profit de 0,9 milioane de euro.

Activele Volksbank au urcat la 615 mil. euro la sfarsitul lui martie, cu 70% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Depozitele atrase de banca au urcat cu 40%, pana la 148 mil. euro. In primele trei luni ale anului, soldul creditelor acordate a crescut cu aproape 100 de milioane de euro, pana la 399, iar pana in decembrie ar putea sa depaseasca 600 de milioane de euro. Pentru a-si dinamiza cresterea, Volksbank a apelat la modelul de agentii operate in franciza, externalizand astfel o buna parte din costuri. Pana la sfarsitul anului, reteaua sa ar trebui sa ajunga 70 de sucursale proprii si 50 de agentii in franciza. Din 2007, banca va intra si in orasele cu mai putin de 50.000 de locuitori, pentru a castiga noi clienti.

Schreiner spune ca, incepand de anul viitor, in cadrul agentiilor operate in franciza vor fi instalate automate care sa permita depuneri de numerar si realizarea de transferuri, astfel incat aceste unitati sa ofere servicii bancare complete. Aparatele vor fi instalate in spatii speciale, cu acces non-stop. Vicepresedintele Volksbank spune ca extinderea agresiva poate fi sustinuta din capitalurile existente, in contextul in care banca are un coeficient de adecvare a capitalului de 40%. Pe de alta parte, actionarii austrieci sunt gata oricand sa sprijine financiar extinderea in Romania, fiind foarte atrasi de potentialul pietei. Schreiner apreciaza ca segmentul cu cel mai important potential este cel al finantarilor in domeniul imobiliar. In prezent, ponderea creditului imobiliar in PIB este de 1,9%, fata de 4,9% in Polonia si 9,5% in Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO