Bănci și Asigurări

Willi Cernko, noul CEO al Erste, proprietarul BCR: România oferă în continuare oportunităţi şi noi rămânem aici. Stefan Dorfler, CFO: Piaţa bancară din România se va consolida, iar la un moment dat noi vom face parte din acest proces

Willi Cernko, CEO Erste, şi Stefan Dorfler, CFO Erste

Willi Cernko, CEO Erste, şi Stefan Dorfler, CFO Erste

Autor: Cristian Hostiuc

01.08.2022, 16:16 143

Willi Cernko, noul CEO al grupului austriac Erste, acţionarul principal al BCR, a spus luni că economia şi piaţa bancară românească oferă în continuare multe oportunităţi, iar Erste are toate motivele să rămână aici, mai ales că România a devenit o piaţă de bază pentru grupul austriac, după Cehia.

Chiar dacă a rămas în urmă cu anumite lucruri, România are în continuare potenţial şi oferă multe oportunităţi, a menţionat Willi Cernko luni, la Viena, după prezentarea rezultatelor financiare ale grupului austriac.

Erste are o previziune pozitivă pentru România, aşteptându-se la o creştere economică de 5,1% în acest an, faţă de 3,7% în pieţele din Europa Centrală şi de Est unde este prezent Erste sau faţă de 2,7% pentru zona euro.

Pentru 2023, grupul vede o creştere economică de 4% în România, cel mai ridicat nivel dintre toate pieţele unde Erste deţine bănci.

Erste, care este cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est, a raportat pentru primul semestru din acest an un profit de 1,13 miliarde euro, în creştere cu 24%, faţă de S1 2021. BCR i-a adus lui Erste un profit de 210 milioane euro, în creştere cu 50%.

Stefan Dorfler, CFO-Directorul Financiar al Erste, a declarat că piaţa bancară din România se va consolida şi că la un moment dat Erste ar putea să facă parte din acest process de consolidare, dacă apar oportunităţi pe piaţă.

Toate cele 34 de bănci din România au active de 130 miliarde euro, în timp ce numai Erste are active de 327 miliarde euro şi un capital propriu de 21,7 miliarde euro.

Deşi este văzută ca o piaţă cu potenţial de creştere mare, mai ales că este sub-bancarizată, în România sistemul bancar a crescut cu numai 75% în ultimul deceniu la nivelul activelor, în timp ce PIB-ul a crescut cu 100%.  Asta înseamnă că foarte multe companii apelează la alte surse de finanţare a activităţii, în special la creditul furnizor, şi mai puţin la creditul bancar, pentru a-şi desfăşura activităţile.

Raportul dintre active bancare şi PIB, un indicator extrem de folosit în lume pentru a vedea gradul de dezvoltare financiară, în România este de numai 54%, în timp ce în alte ţări din regiune depăşeşte 100%. Iar la nivel de credite în PIB, raportul este de numai 50%.

Willi Cernko, care a preluat de la mijlocul acestui an poziţia de CEO al Erste după plecarea neaşteptată a lui Bernhard Spalt, vede în continuare un potenţial de creştere a cooperării între economia României şi companiile din Austria, iar dezvoltarea infrastructurii va oferi multe oportunităţi.

Ca un punct tare pentru România, el a menţionat universităţile bune şi clusterele din tehnologie care s-au creat în ultimul timp şi care pot constitui o bază de creştere mai accelerată pentru România.

Dar Stefan Dorfler spune că principala problemă a României este legată de demografie, faptul că ţara pierde creiere în fiecare an (brain drain) într-un ritm destul de îngrijorător.

Trebuie să arătăm tinerilor că există viitor şi în România, că sunt multe oportunităţi, pentru a nu-I pierde, a menţionat el.

Erste a cumpărat BCR în mai multe etape, pentru o sumă totală de 5 miliarde euro, pe care încă nu a recuperat-o. Criza din 2008-2009 a fost la un pas să dărâme sistemul bancar românesc, care în proporţie de 70% era expus pe valută.

Având în vedere că era cea mai mare bancă, BCR a fost lovită din plin, iar aproape 30% din portofoliul de credite a devenit neperformant. Pentru a stabiliza banca, Erste a impus mai multe procese de restructurare, asumându-şi pierderi financiare importante.

După ce economia a început să îşi revină, salariile să crească, iar dobânzile la lei să scadă, BCR a reuşit să reintre pe creştere, mai ales în zona de retail, cu creditele ipotecare şi de consum. Pe partea de corporate, banca a devenit însă mai strictă din perspectiva riscului finanţării companiilor, în special cele româneşti. Anii de restructurare şi finanţarea mai prudentă s-au văzut însă în scăderea cotei de piaţă, de la 25% în momentul achiziţiei de către Erste în 2005 la 14% în 2021.

Având în vedere această scădere, pe piaţă au apărut întrebări legate de interesul pe care Erste l-ar mai avea pentru România. Noul CEO a reafirmat luni la Viena că Erste rămâne în România şi că are planuri de creştere.

Stefan Dorfler a menţionat că prin proiectele de digitalizare – aplicaţia George - BCR vrea să ajungă la cât mai multe persoane şi astfel să se extindă. În cadrul grupului Erste, BCR cu George a ajuns la 1,8 milioane clienţi, o creştere cu 25% în ultimul an. În Austria, piaţa de bază a grupului Erste, aplicaţia George e folosită de 2,2 milioane de clienţi, în creştere cu 12,5%, iar în Cehia sunt 2,4 milioane de clienţi, în creştere cu 8,3%.

Erste pune acum accentul pe politici de sănătate financiară sustenabile, ceea ce implică o mai bună interacţiune cu clienţii, persoane fizice  şi companii, pentru a înţelege la ce se expun atunci când iau un credit, sau de ce trebuie să economiseşti constant pentru a deveni mai sănătos financiar.

Chiar dacă economiile vor încetini ca urmare a situaţiei complicate din prezent, Erste crede că pieţele în care operează, Cehia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croaţia şi Austria, vor avea un ritm de creştere economic superior Europei Occidentale, iar acest lucru va face să se reducă decalajele economice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO