Bănci și Asigurări

ZF Bankers 2023. Mihai Ion, Raiffeisen Bank: Cred că dobânzile vor scădea în primul sau al doilea trimestru din 2024. Scenariul nostru de bază arată o creştere solidă a economiei, anul viitor ne aşteptăm la o creştere de 4%.

Mihai Ion: Deja salariile în termeni reali au intrat într-o uşoară creştere, volumul investiţiilor este unul destul de solid.

Mihai Ion: Deja salariile în termeni reali au intrat într-o uşoară creştere, volumul investiţiilor este unul destul de solid.

Autor: Ramona Cornea

31.07.2023, 16:45 171

„Vom vedea că ne apropiem de un nivel al inflaţiei de 7% către finalul anului şi apoi vom vedea reducerea continuă a ratei inflaţiei. Nu va fi uşor, iar acest lucru nu este valabil doar pentru economia românească, ci şi pentru ţările dezvoltate.“

Dobânzile ar putea scădea în primul sau al doilea trimestru din anul viitor, crede Mihai Ion, vicepreşedinte al Raiffeisen Bank.

„Cred că în 2024, trimestrul unu sau poate chiar în trimestrul al doilea vor scădea dobânzile. Aş lua în considerare nivelul inflaţiei, care se corectează destul de bine, dar, în acelaşi timp, inflaţia de bază rămâne peste inflaţia generală şi cred că avem şi anumite incertitudini care vin din execuţia bugetului. Aici cred că rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile mai departe. Din aceste motive, cred că scăderile de dobândă pot fi mai degrabă în trimestrul al doilea, atunci vom vedea că ne apropiem de un nivel al inflaţiei de 7% către finalul anului şi apoi vom vedea reducerea continuă a ratei inflaţiei. Nu va fi uşor, iar acest lucru nu este valabil doar pentru economia românească, ci şi pentru ţările dezvoltate“, a spus Mihai Ion în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023 desfăşurat la finalul lunii iunie.

Dobânda de pe piaţa interbancară poate fi influenţată de excedentul de lichiditate şi de bornele de depozit şi de credit, afirmă Mihai Ion, care adaugă că există destule elemente care generează incertitudine şi este posibil să fim la nivelul adecvat la momentul acesta în ceea ce priveşte diferenţialul faţă de dobânda de politică monetară pentru facilitatea depozit şi facilitatea credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO