Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2020. Mircea Busuioceanu, Vicepresedinte Raiffeisen Bank: Vom vedea o anumită creştere a apetitului de risc în creditare în perioada următoare

ZF Bankers Summit 2020. Mircea Busuioceanu,...

Autor: Roxana Rosu

14.07.2020, 13:35 351

Apetitul de risc pentru creditare va creşte în perioada următoare, dar politicile de distribuire a riscurilor s-au schimbat, la nivelul categoriilor de clienţi sau sectoare economice, a declarat Mircea Busuioceanu, Vicepresedinte Raiffeisen Bank

”În mod paradoxal, planificăm un apetit de risc de credit în creştere, explicaţia fiind două tendinţe contrare. S-a vorbim mult de incertitudine, avem şi multe pachete de măsuri, interne şi internaţionale, care incurajează asumarea riscurilor. Din combinaţia lor vom vedea o anumită creştere a apetitului de risc în creditare în perioada următoare”.

El a spus că distribuirea acestui apetit între clienţi şi sectoare s-a schimbat. 

”La persoane fizice, am venit cu elemente suplimentare pentru a evalua sustenabilitatea veniturilor, iar la companii au introdus instrumente de forecasting, pentru că trecutul firmei nu te ajută prea mult acum. Suntem într-o perioadă în care elementele statistice nu te ajută prea mult”

Ce a declarat Mircea Busuioceanu:

Vom vedea creşterea apetitului de risc, dar cu o valoare diferită pe portofolii şi segmente. La companii vor fi două aspecte: solvabilitatea, despre care se va vorbi mult, şi rezilienţa companiei, capacitatea de a genera previziuni rezonabile.

Scopul creditării va fi foarte important şi ne dorim foarte mult să finanţăm investiţii. Este mare nevoie de investiţii în automatizare, digitalizare, pentru creşterea poductivităţii.

În plus, vom aloca capital pentru a răspunde oportunităţilor care pot să apară în acest context, legate de lanţurile de distribuţie, expansiunea regională a unor jucători, concentrarea pieţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO