Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2023, Ziua 1. Mihai Ion, Raiffeisen Bank: Credem că există suficiente argumente ca România să fie în continuare printre performerii de top din regiune când vine vorba despre creştere economică

ZF Bankers Summit 2023, Ziua 1. Mihai Ion, Raiffeisen...

Autor: Ramona Cornea

26.06.2023, 18:01 77
România poate să fie în continuare printre performerii de top din regiune când vine vorba despre creştere economică, având în vedere creşterea salariilor în termeni reali şi volumul investiţiilor, afirmă Mihai Ion, vicepreşedinte al Raiffeisen Bank. 
 
 „Scenariul nostru de bază arată o creştere solidă a economiei, anul viitor aşteptăm o creştere de 4%. Deja salariile în termeni reali au intrat într-o uşoară creştere, volumul investiţiilor este unul destul de solid. Cele două componente vor susţine în continuare o convergenţă a economiei şi noi credem că există suficiente argumente ca România să fie în continuare printre performerii de top din regiune când vine vorba despre creştere economică”, a declarat Mihai Ion în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023, ziua 1.
 
Ce a mai declarat Mihai Ion în cadrul evenimentului ZF: 
 
Dobânda de pe piaţa interbancară poate fi influenţată de excedentul de lichiditate şi de bornele de depozit şi de credit. Aş lua în considerare şi faptul că există destule elemente care generează incertitudine şi este posibil să fim la nivelul adecvat la momentul acesta apropo de diferenţialul faţă de dobânda de politică monetară pentru facilitatea depozit şi facilitatea credit. 
Cred că în 2024, trimestrul 1 sau poate chiar în trimestrul al doilea vor scădea dobânzile. Aş lua în considerare nivelul inflaţiei, care se corectează destul de bine, dar, în acelaşi timp, inflaţia de bază rămâne peste inflaţia generală şi cred că avem şi anumite incertitudini care vin din execuţia bugetului. Aici cred că rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile mai departe. 
Din aceste motive, cred că scăderile de dobândă pot fi mai degrabă în trimestrul al doilea, atunci vom vedea că ne apropiem de un nivel de 7% către finalul anului şi apoi reducerea continuă a ratei inflaţiei. Nu va fi uşor, iar asta nu este valabil doar pentru economia românească, ci şi pentru ţările dezvoltate. 
Odată ce vedem că se disipează şi efectul de bază şi efectele care au venit din preţul la energie, vedem o componentă de inflaţie care este destul „lipicioasă”, astfel este nevoie de mai multe nevoie pentru a observa că inflaţie coboară de la nivelul de 7% în jos, înainte de a vedea o reducere a politicii de dobândă monetară. Vom vedea care vor fi lebedele negre, dacă este să fie din contextul internaţional, din context intern. 
Dacă ne referim strict la evoluţia pentru anul acesta în interes pentru titlurile de stat denominate în lei, maturităţile au fost în general lungi şi foarte lungi. Nu ştiu neapărat dacă asta ne duce neapărat cu gândul la investitorii cu un comportament speculativ. Dacă ţinem seama şi de adâncimea pieţei, mai degrabă sunt fonduri care vor rămâne o perioadă mai lungă. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO