• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Buget 2012

Boc: Va fi o rectificare bugetară. Vor fi alocate resurse financiare pentru sănătate, dar şi pentru investiţii

Boc: Va fi o rectificare bugetară. Vor fi alocate resurse financiare pentru sănătate, dar şi pentru investiţii

Autor: Mediafax

13.11.2011, 22:43 328

Premierul Emil Boc a declarat, duminică seară, după întâlnirea liderilor PDL de la Vila Lac, că va avea loc o rectificare bugetară, coordonatele acesteia urmând a fi stabilite miercuri în Guvern, el menţionând că vor fi alocări pentru sănătate şi investiţii.

Întrebat dacă se va opera o rectificare bugetară până la finele acestei luni, Boc a răspuns: "Da, va fi o rectificare bugetară, coordonatele ei vor fi stabilite în şedinţa de Guvern de miercuri. Cert este că vor fi alocate resurse financiare pentru sănătate, dar şi pentru investiţii".

Declaraţia confirmă o ştire pe surse difuzată recent de MEDIAFAX, potrivit căreia Guvernul va opera până la finele lunii noiembrie o rectificare bugetară negativă, prin care va tăia din alocări la majoritatea instituţiilor, Ministerul Sănătăţii fiind printre puţinii ordonatori de credite care vor primi bani, pentru plata arieratelor.

Rectificarea bugetară, a doua din acest an, va fi una negativă, deoarece totalul încasărilor este sub nivelul prognozat, iar creşterea economică susţinută de producţia din agricultură nu a adus şi venituri bugetare, sectorul agricol fiind slab fiscalizat şi caracterizat de evaziune fiscală ridicată. "Chiar dacă a înregistrat un an bun, agricultura este slab fiscalizată şi nu s-a reflectat şi în încasări importante la buget. Pe acest fond, încasările totale se cifrează cu 700 milioane lei sub prognoză, astfel că se impune efectuarea unei rectificări bugetare negative, fie prin reduceri de cheltuieli la ministere, fie prin creşterea deficitului", au arătat sursele citate.

Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie să treacă de 4,4% din PIB. După primele nouă luni, deficitul bugetului general consolidat se plasează la 2,5% din PIB. În condiţiile în care nu îşi permite să depăşească ţinta de deficit bugetar convenită pentru acest an cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, Guvernul va tăia la majoritatea ministerelor din cheltuielile prinse în buget. Lista ministerelor care vor suferi tăieri de buget va fi stabilită în urma discuţiilor pe care premierul Emil Boc le va avea în perioada imediată cu fiecare ministru în parte.

Pentru acest an, în buget a fost prognozată o rată medie a şomajului de 7,8%.

Prima rectificare a bugetului din acest an a fost efectuată la începutul lunii august, pentru sănătate fiind alocate doar 341 milioane de lei pentru plata arieratelor şi 1,7 miliarde de lei credite de angajament pentru medicamente compensate şi gratuite. Nemulţumit de puţinii bani primiţi, Cseke Attila a demisionat atunci din postul de ministru al Sănătăţii, în pofida asigurărilor primite din partea premierului că la următoarea rectificare bugetară va primi mai multe fonduri.

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu a apreciat că în al treilea trimestru din acest an va fi înregistrată o creştere economică de 3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în cazul în care luna septembrie nu va arăta cifre "spectaculos negative", menţionând că cele mai importante creşteri se înregistrează în turism (19%), agricultură (12%) şi construcţii (10%).

O săptămână mai târziu, şeful statului a apreciat că pentru întregul an va fi consemnată o creştere economică de peste 2%, dar că trebuie analizate şi datele pe trimestrul patru al acestui an.

Proiecţia Guvernului pentru acest an indică un avans al PIB de 1,5%.

Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 miliarde lei şi cheltuieli totale de 206,5 miliarde lei, care conduc la un deficit nominal de 11,2 miliarde lei, reprezentând 1,9% din PIB pe metodologia cash şi sub 3% pe standarde europene.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466