Buget 2012

Ialomiţianu: Trebuie să fim prudenţi, să nu cădem în capcana unui deficit mai mare de 3% în 2012

28.10.2011, 12:35 189

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat vineri că, în contextul internaţional actual, bugetul pe 2012 trebuie să fie prudent, iar România nu trebuie să cadă în capcana unui deficit mai mare de 3%.

"Se pune întrebarea ce vom face în 2012 legat de buget. Trebuie să fim prudenţi, contextul internaţional spune că trebuie să fim prudenţi. Consolidarea fiscală trebuie să continue şi trebuie să ieşim din procedura de deficit excesiv. Trebuie să analizăm la ce deficit ne ducem în 2012", a spus Ialomiţianu.

El a explicat că, dacă până acum România lua împrumuturi pe termen mediu cu dobânzi reduse, în prezent costurile sunt mai mari.

"Am avut o situaţie favorabilă. Luam împrumuturi pe termen mediu cu dobânzi reduse. Contextul internaţioal s-a schimbat şi acum luăm împrumuturi pe termen scurt cu dobânzi mai mari. Nu trebuie să cădem în capcana unui deficit mai mare de 3% şi să-l cheltuim cu dobânzile. Politica de investiţii va continua în 2012, vrem să dăm mai mulţi bani pentru investiţii", a mai spus ministrul Finanţelor.
Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumată de Guvern în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii de deficit excesiv începută de Comisia Europeană împotriva României în 2009. Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie să treacă de 4,4% din PIB.

De la mijlocul lunii septembrie, Finanţele au atras împrumuturi mai reduse decât valorile programate de pe piaţa internă, întrucât nu au acceptat să plătească randamente în creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO