Burse - Fonduri mutuale

2011 a adus pierderi pe majoritatea burselor din lume, doar americanii reuşind să închidă pe plus. 2012 a debutat cu creşteri

2011 a adus pierderi pe majoritatea burselor din lume, doar americanii reuşind să închidă pe plus. 2012 a debutat cu creşteri

2011 a adus pierderi pe majoritatea burselor din lume, doar americanii reuşind să închidă pe plus. 2012 a debutat cu creşteri

Autor: Adrian Cojocar, Roxana Pricop

03.01.2012, 00:06 352

Cel mai popular indice american, Dow Jones, a urcat cu 5,5% în 2011, iar indicele S&P 500 a închis pe 0. De cealaltă parte, bursa germană a închis anul cu o scădere de 14,7%, cea din Franţa a pierdut 17%, iar bursa austriacă s-a corectat cu 35%. Bursa din Grecia, ţara cea mai afectată de criza datoriilor suverane, s-a prăbuşit cu peste 50%.

De scăderi importante nu a scăpat nici bursa din Turcia, care s-a bucurat în ultimele trimestre de o creştere economică puternică, cuprinsă între 8% şi 12%. În schimb, cotaţiile companiilor turceşti au pierdut anul trecut în medie 22% în valoare.

Ţările europene aduse cel mai des în discuţie în ultimele luni în contextul crizei datoriilor suverane, precum Italia, Portugalia şi Ungaria, au consemnat corecţii situate între 20% şi 30%.

Bursa din Bulgaria a rezistat cel mai bine din regiune la scăderile abrupte ale pieţelor mature de pe parcursul anului 2011, aceasta închizând cu o depreciere de numai 11,1%. Totuşi bursa bulgară a încheiat şi anul precedent pe minus, cu 15,2%, când majoritatea burselor au fost pe plus.

Destul de bine a rezistat anul trecut şi bursa lon­doneză, al cărei principal indice a închis pe minus cu 5,6%, cea mai mică scădere de pe continentul european, în contextul în care Marea Britanie a refuzat să adopte moneda euro.

Indicii burselor marilor economii emergente, respectiv China şi India, au pierdut fiecare circa un sfert din valoare în 2011, în contextul în care preţurile mărfurilor au primit o lovitură puternică în a doua jumătate a anului.

Anul 2012 debutează astfel într-un context dominat de incertitudini. Criza datoriilor suverane este încă departe de a fi rezolvată, iar toată lumea aşteaptă acum cu sufletul la gură să vadă ce turnură ar mai putea lua turbulenţele internaţionale. Creşterea economică este sub semnul întrebării, preţurile materiilor prime sunt în scădere, iar pe plan politic tensiunile au crescut odată cu moartea dictatorului nord-coreean Kim Jong Il şi cu ameninţările Iranului privind blocarea exporturilor de petrol din Orientul Mijlociu prin strâmtoarea Ormuz.

Totuşi, pieţele au deschis anul în creştere

Bursele din Asia şi cele din Europa au deschis prima şedinţă de tranzacţionare din anul 2012 cu creşteri de până la 2%, optimismul investitorilor fiind susţinut de statisticile care au anunţat o modestă îmbunătăţire a activităţii industriei prelucrătoare din zona euro.

Acţiunile germane au fost lideri de pluton în şedinţa de tranzacţionare de luni, 2 ianuarie.

Printre cele mai mari creşteri au fost înregistrate de titlurile grupului siderurgic Siemens ThyssenKrupp (3,7% în deschiderea şedinţei), de cele ale companiei de utilităţi RWE (3,3%), acţiunile grupului Siemens (2,18%), de titlurile producătorului de medicamente Bayern (2,33%) şi de cele ale concernului BASF (2,65%).

La ora României 16.00 indicele german DAX creştea cu circa 2%, în timp ce indicele bursei franceze CAC 40 urca cu circa 1,2%. Bursa din Italia creştea cu circa 2%, în timp ce Spania raporta un avans de 1,4%.

Aprecierile înregistrate de acţiunile europene în prima zi de tranzacţionare din acest an marchează o schimbare a stării de spirit în rândul investitorilor, după ce mesajele transmise de principalii lideri europeni la finalul anului trecut avertizau pieţele şi populaţia că nu s-a terminat criza şi că 2012 va fi un an mai dificil decât 2011.

Într-un discurs sobru ţinut la televiziunea naţională preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că cea mai gravă criză cu care se confruntă Europa de la al Doilea Război Mondial "nu s-a terminat", iar cancelarul Angela Merkel a declarat votanţilor germani că "anul viitor (2012 - n. red.) va fi fără îndoială mai dificil decât 2011".

Şedinţa de luni a fost una liniştită, cu rulaje scăzute, având în vedere că bursa de la Londra a fost închisă. Nici Bursa de la Bucureşti nu a fost deschisă luni, prima tranzacţie din 2012 urmând să aibă loc miercuri, 4 ianuarie.

Peste Ocean, principalii indici americani au deschis şedinţa de luni în scădere: Dow Jones a afişat în primele minute o scădere de 0,5%, în timp ce S&P500 a deschis cu 0,4% sub ultima referinţă din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO