Burse - Fonduri mutuale

5,7 mld. lei au subscris investitorii de retail în primele şase zile ale IPO-ului Hidroelectrica, tranşa dedicată lor fiind subscrisă în proporţie de 432%. Vineri au fost introduse ordine de aproape 245 mil. lei

5,7 mld. lei au subscris investitorii de retail în...

Autor: Tibi Oprea

30.06.2023, 17:23 2835

În primele şase zile ale ofertei de vânzare de acţiuni Hidroelectrica au fost introduse în sistemele brokerilor ordine de subscriere pentru 50,6 milioane de acţiuni H2O din partea investitorilor de retail, tranşa dedicată lor fiind subscrisă la finalul zilei de vineri în proporţie de 432,5%.

Vineri micii investitori au introdus ordine de subscriere pentru circa 2,2 milioane de acţiuni, ceea ce, la preţul maxim din ofertă de 112 lei pe unitate, înseamnă o valoare de aproape 245 de milioane de lei. Astfel, subscrierile totale se ridică la 5,7 mld. lei în primele şase zile, arată calculele ZF.

Tranşa micilor investitori, care reprezintă 15% din oferta totală (11,7 milioane de acţiuni), ţinteşte atragerea a circa 1,3 mld. lei (la preţul maxim de 112 lei), ceea ce înseamnă că aceştia au subscris de peste patru ori mai mult.

Mai sunt alte două zile de ofertă, luni şi marţi până la ora 12:00, în cazul în care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea nu decide să închidă anticipat oferta sau să suplimenteze numărul de acţiuni puse la vânzare şi implicit perioada de subscriere.

Potrivit informaţiilor Ziarului Financiar, interesul este la fel de mare şi pe tranşa investitorilor instituţionali, acolo unde oferta este deja suprasubscrisă din primele zile, la un preţ spre limita superioară a intervalului.

Fondul Proprietatea a scos la vânzare 78 milioane de acţiuni H2O. Din acest pachet, 85% este adresat investitorilor instituţionali, care sunt şi cei ce vor decide preţul final al ofertei. Oferta de listare a Hidroelectrica este estimate la maximum 8,8 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO