Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii Banca Transilvania aprobă un program de emisiuni de obligaţiuni care urmăreşte atragerea a maximum 1 miliard de euro

Acţionarii Banca Transilvania aprobă un program de...

Autor: Eduard Ivanovici

18.10.2022, 16:09 11933

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, a aprobat în urma Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 18 octombrie desfăşurarea unui program de emisiuni de obligaţiuni corporative, denominate în euro şi/sau lei şi/sau altă valută, cu o scadenţă de maximum 10 ani şi cu frecvenţa cuponului anuală sau semianuală, reiese dintr-un raport de la Bursa de Valori Bucureşti

Banca plănuieşte să atragă maximum un miliard de euro sau echivalent pe baza unei structuri flexibile, prin mai multe emisiuni separate, derulate pe o perioadă de maximum 10 ani, cu delegarea competenţelor privind stabilirea condiţiilor programului de emisiune către Consiliul de Administraţie.

Oferta va fi intermediată de BT Capital Partners, divizia de brokeraj a grupului Banca Transilvania.

Finanţarea este necesară pentru menţinerea continuă a unui nivel optim de fonduri proprii eligibile (minimum requirements for own funds and eligiable liabilities - cerinţele MREL), iar îndeplinirea acestor cerinţe nu se poate realiza cu depozitele populaţiei, care sunt garantate de Fondul de Garantare, spune Omer Tetik, CEO al celei mai mari bănci din România, într-un interviu acordat ZF.

Tot în urma AGEA din 18 octombrie, acţionarii au aprobat desfăşurarea unei oferte publice şi/sau plasamente private având ca obiect obligaţiunile din prima tranşă, ofertă care va fi adresată investitorilor calificaţi şi/sau unui număr de până la 150 de persoane fizice şi juridice. Acestea vor fi listate ulterior pe piaţa reglementată a pieţei locale sau pe alte burse.

Grupul are un sold al depozitelor de 111 miliarde de lei (22 miliarde de euro) şi un sold al creditelor de 62 de milioane de lei (12,4 miliarde de euro), arată cele mai recente date ale băncii din Cluj.

În S1/2022, Banca Transilvania a obţinut un profit net de 907 milioane de lei, în uşoară creştere faţă de câştigul din aceeaşi perioadă de anul trecut, iar profitul net consolidat al grupului BT a depăşit 1 miliard de lei. Câştigul a fost influenţat de ascensiunea veniturilor în condiţiile majorării creditării.

La 30 iunie 2022, Banca Transilvania a raportat venituri operaţionale de 2,3 miliarde de lei, în creştere cu 7,7% comparativ cu încasările din S1/2021, în timp ce cheltuielile operaţionale s-au majorat cu un ritm dublu, de aproape 16%, până la 1,3 miliarde de lei.

În prima jumătate a acestui an, soldul provizioanelor a crescut cu 7,4% şi a ajuns la circa 3,88 miliarde de lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2021, când a fost de 3,61 miliarde de lei. Costul riscului pe perioada primului semestru din 2022 a fost de 0,3%. În acelaşi interval, Banca Transilvania a acordat aproape 140.000 de credite persoanelor fizice şi companiilor, în valoare de 14,2 miliarde de lei.

Banca Transilvania are o capitalizare de 12,4 miliarde de lei, iar fondurile de pensii Pilon II, cei mai mari investitori ai Bursei locale, au 24% din capitalul social. Acţiunile TLV înregistrează o scădere de 24% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 1,7 miliarde de lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO