Burse - Fonduri mutuale

Actiuni noi de 84 mil. euro au venit pe Bursa in ultima saptamana

Actiuni noi de 84 mil. euro au venit pe Bursa in ultima saptamana
08.08.2007, 19:40 23

Investitorii au primit in ultimele zile actiuni gratuite care valoreaza pe Bursa circa 83,6 mil. euro (265,1 mil. lei), ca urmare a inregistrarii unor majorari de capital derulate de companiile de pe piata.
Posesorii noilor titluri au obtinut randamente impresionante, majorarile cu gratuite atragand interesul multor participanti din piata, fapt ce a ridicat considerabil pretul actiunilor la Bursa.
Investitorii si-au putut mai mult decat dubla banii in decurs de numai trei luni daca participau la majorarea de capital cu gratuite a producatorului de masini agricole Mecanica Ceahlau (MECF). Actionarii acestei companii inregistrati la data majorarii au obtinut in ultimele trei luni un randament de circa 250% ca urmare a noilor titluri emise, dar mai ales a aprecierii puternice a acestor titluri pe Bursa in aceasta perioada. Avantul titlurilor Mecanica Ceahlau din ultima perioada a venit si ca urmare a interesului investitorilor fata de domeniul de activitate al companiei, care este considerat unul de perspectiva.
Un castig asemanator se putea obtine si din participarea la majorarea cu actiuni gratuite a producatorului de bere Bermas Suceava (BRM), insa in decursul a circa 4 luni si jumatate.
Titlurile Bermas au urcat puternic in ultimele luni, ca urmare a rezultatelor bune raportate de companie in prima partea a acestui an si a asteptarilor cu privire la cresterea consumului de bere in continuare pe fondul caniculei din aceasta vara, care ar putea urca afacerile producatorului autohton.
Valoarea actiunilor producatorului de hartie si carton Vrancart Adjud (VNC) din portofoliile investitorilor s-a dublat in ultimele patru luni, dupa ce aceste titluri au urcat in aceasta perioada cu aproape 90%, investitorii beneficiind si de majorarea cu gratuite realizata de companie.
Castiguri importante s-au putut obtine si in cazul unor emitenti mult mai lichizi, precum producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO).
In ultimele trei luni, investitorii pe aceste titluri au obtinut un randament de circa 88%, dupa ce capitalul companiei a fost majorat cu 25% prin distribuirea de actiuni gratuite, emitentul fiind de altfel si cel mai generos din punctul de vedere al ratei de distribuire a actiunilor gratuite, printre aceste companii.
Actiunile Biofarm s-au apreciat considerabil in ultimele saptamani, dupa ce mai multe societati de investitii au achizitionat pachete importante din capitalul companiei.
De un procent de distribuire ridicat al gratuitelor, de 20%, au mai beneficiat si actionarii Mecanica Ceahlau, respectiv cei ai Bancii Carpatica, al carei capital a crescut cu circa 16,5%.
Desi absenta profitului a tinut mai mult in loc actiunile Bancii Carpatica (BCC) pe Bursa, participantii la majorarea cu gratuite a capitalului bancii au putut totusi obtine un castig de aproape 30% in ultimele trei luni, mult superior cresterii Bursei in aceasta perioada. Din punctul de vedere al valorii actiunilor nou emise, Banca Carpatica este insa in top, actionarii acesteia beneficiind de titluri evaluate pe Bursa la 41,4 mil. euro (131,5 mil. lei). Acestia sunt urmati de actionarii Biofarm, care au beneficiat de titluri gratuite in valoare de aproape 30 mil. euro (97,4 mil. lei).
Este cunoscut faptul ca dupa ce intra in posesia noilor titluri, investitorii sunt tentati sa vanda o parte din actiunile pe care le detin la acesti emitenti pentru a-si marca profitul, insa cea mai mare parte a acestor sume se reintoarce in piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO