Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile americane au trecut rapid din teritoriul pieţei bear în cel al pieţei bull

Acţiunile americane au trecut rapid din teritoriul...

Autor: Tibi Oprea

21.01.2019, 00:03 812

Indicele S&P 500, care conţine 500 de companii mari, majoritatea ame­ricane, a cunoscut un raliu de 13% de la minimul de 2.351 de puncte înregistrat pe 24 decembrie, când indicele a intrat în teritoriul pieţei bear. Mai mult, S&P 500, Dow Jones Industrial şi Nasdaq au recu­perat aproximativ ju­mătate din pierderile de anul trecut.

Asta sugerează că piaţa tip bear e pe cale să se termine, potrivit Market Watch.

În decembrie, S&P 500 a anunţat media mobilă simplă pe 48 de luni la un nivel care a încheiat o serie de pieţe tip bear. De asemenea, indicele a atins şi chiar a depăşit media „targetului pieţei bear“. Acest target este bazat pe traiectoria ultimelor 10 pieţe tip bear (cum este definită de Ned Davis Research).

Dacă urmărim modelul pieţelor tip bear, acestea tind să se termine chiar atunci când majoritatea cred că au început, iar acest caz nu a fost o excepţie.

Istoric vorbind, încă din 1950, S&P 500 a scăzut cu aproximativ 20% în mijlocul anilor electorali, lucru care s-a întâmplat şi în 2018.

Pe baza aceloraşi date istorice, indicele înregistrează în medie un raliu de 50% de la mijlocul anului electoral (2018) până la maximul anului pre­electoral (2019).

Pe 26 decembrie şi 4 ianuarie, 87%, respectiv 91% dintre acţiunile tran­zacţionate la bursa de la New York au înregistrat avansuri.

Acest lucru s-a mai întâmplat de doar cinci ori din 1985 şi au intrat în teritoriul pieţei bull de patru ori dintre cele cinci.

Indicele S&P 500 a recuperat în 17 zile mai mult de jumătate din pierderile din princi­palele pieţe tip bear.

Aceasta este una dintre cele mai rapide redresări din istorie, care în general duce la o anumită slăbiciune pe termen scurt.

Evidenţele sugerează că piaţa bear este pe final, dar urmărirea preţurilor în acest punct vine cu un risc destul de ridicat.

tibi.oprea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO