Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile americane încheie cel mai slab trimestru din 2023

Business internaţional

Acţiunile americane încheie cel mai slab trimestru din...

Autor: Eduard Ivanovici

03.10.2023, 00:00 168

Toţi cei trei indici bursieri majori din Statele Unite au înregistrat în iulie-septembrie cel mai slab trimestru de anul acesta, ştergând o parte din câştigurile din prima jumătate din 2023, în vreme ce investitorii s-au îndepărtat de atitudinea de tip „bullish”, alimentată iniţial de perspectivele oferite de piaţa inteligenţei artificiale (AI), îndreptându-şi în schimb atenţia asupra unei potenţiale deteriorări a condiţiilor macroeconomice, potrivit Forbes. S&P 500 a pierdut 3,7% în T3/2023, Dow Jones Industria Average s-a depreciat cu 2,7%, iar Nasdaq 100 – unde sunt incluse marile companii tech – a scăzut cu 4,1%. Totuşi, indicii rămân pe plus anul acesta: 12%, 1%, respectiv 36%.

Evoluţia a fost trasă în jos în septembrie din cauza dovezilor că ratele dobânzilor vor rămâne la un nivel ridicat mai mult decât se preconizase iniţial. Printre ştirile de luna trecută se numără proiecţiile revizuite ale Rezervei Federale (Fed) conform cărora dobânda de referinţă ar rămâne la peste 5% până în 2024, mai mult decât se aşteptau investitorii, cât şi majorarea randamentelor obligaţiunilor guvernamentale la cele mai ridicate niveluri din 2007.

De notat aici şi creşterea preţului ţiţeiului, ajuns la maximul ultimelor 11 luni, ceea ce ar putea antrena o nouă apreciere a preţului combustibililor, împiedicând inflaţia să ajungă la ţinta de 2% stabilită de Fed. Energia a fost de departe cel mai performant sector din T3, deoarece acţiunile de foraj petrolier şi rafinării s-au bucurat de preţuri mai mari la ţiţei; popularul fond tranzacţionat la bursă XLE a câştigat 11% în acest interval, iar cinci dintre cele şapte sectoare cu cel mai bun randament din S&P au fost acţiunile petroliere, conform furnizorului de date financiare FactSet.

Însă, poate cel mai important, T3 a fost o perioadă de scădere accentuată pentru cele şapte mari companii tech – Apple, Amazon, Alphabet (Google), Meta Platforms (Facebook), Nvidia, Microsoft şi Tesla – care au stat la baza câştigurilor anterioare de anul acesta. Cumulat, grupul a pierdut 438 de miliarde de dolari din capitalizare, în vreme ce acţiunile Apple – cea mai valoroasă companie din lume – au scăzut cu 12%. 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO