Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Argus Constanţa stau suspendate de la tranzacţionare de un an şi jumătate. Când reintră pe bursă?

Acţiunile Argus Constanţa stau suspendate de la...

Autor: Adrian Cojocar

30.04.2013, 21:08 539

Investitorii de la bursa din Bucu­reşti aşteaptă de mai bine de un an şi ju­mă­tate ca acţiunile producătorului de ulei Argus Constanţa (UARG) să re­vină la tranzacţionare, timp în care între prin­cipalii acţionari ai societăţii, SIF Oltenia şi grupul de firme controlate de Cătălin Chelu, a avut loc un război în toată regula pentru controlul societăţii.

În luna septembrie din 2011 Cătălin Chelu a preluat cu forţa conducerea com­paniei şi a blocat accesul adminis­tra­to­rilor legali în sediul companiei. Aces­tora din urmă le-a trebuit 10 luni pen­tru a reuşi să preia gestiunea Argus după mai multe episoade tensionante pe­tre­cute la sediul societăţii, unde mai mulţi oameni ai lui Chelu păzeau intrarea.

Ulterior SIF Oltenia a reuşit să monopolizeze consiliul de adminis­tra­ţie al Argus şi a numit o nouă con­du­ce­re executivă în iulie anul trecut, însă deşi a trecut aproape un an de la in­sta­larea noii conduceri, titlurile Ar­gus sunt în continuare blocate de la tranzac­ţion­are de către o ordonanţă a CNVM.

„Ordonanţa CNVM din anul 2012 so­licita ca administratorii Argus să în­toc­mească un raport cu privire la situa­ţia societăţii. Probabil că acţiunile Argus vor fi introduse la tranzacţionare după ce Comisia verifică raportul pe care-l vom publica astăzi (ieri - n. red.) cu pri­vire la situaţia companiei, însă păre­rea mea este că CNVM ar trebui să blo­che­ze de la tranzacţionare pachetele de ac­ţiuni deţinute de grupul lui Cătălin Chelu pentru că se sustrage de la deru­la­rea ofertei obligatorii de preluare prin trans­ferul pachetelor de acţiuni de la o per­soană la alta, dar care aparţin ace­luiaşi grup“, a declarat Anina Radu, unul dintre administratorii Argus Con­stanţa şi vicepreşedinte al SIF Oltenia.

Ea a precizat că acţiunile produ­că­to­rului de ulei au continuat să fie sus­pen­date de la tranzacţionare şi după ce con­ducerea de drept a preluat manage­men­tul societăţii pentru că aceasta a ră­mas în urmă cu foarte multe formalităţi de întocmire a rapoartelor pe fondul luptei cu grupul lui Cătălin Chelu.

Lupsa continuă în instanţă unde Argus este încă implicată în circa 54 de pro­cese deschise pe rol atât de SIF Olte­nia, cât şi de firme aparţinând lui Cătălin Chelu.

„CNVM a constatat că situaţiile finan­ciare pe anul 2011 erau aprobate într-o adunare generală care a fost anu­lată. În adunarea generală care a avut loc luni au fost aprobate situaţiile finan­cia­re auditate pe anul 2011 şi situaţiile fi­nan­ciare consolidate pe 2012. Astăzi (ieri) o să fie publicat şi ra­por­tul curent al consiliului de ad­mi­nis­traţie cerut de CNVM“, a spus Anina Radu.

Dacă acţiunile Argus ar putea să re­in­tre în curând la tranzacţionare, situa­ţia companiei este încă complicată şi nu a revenit la normal. Adminis­tra­torii Argus susţin că băncile sunt în con­ti­nuare reticente în a acorda finanţare companiei din cauză că firmele din grupul Chelu deţin cel mai mare pachet de acţiuni la Argus, respectiv de 43,39% din titluri, mai ales după episodul de anul trecut în care firmele lui Chelu au scos din companie circa 3 mil. euro prin tran­zacţii considerate de actuala condu­cere drept frauduloase. În contul aces­tor tranzacţii Argus a constituit anul tre­cut un provizion în valoare de 11,86 mil. lei (2,7 mil. euro) care a afectat puternic rezultatele companiei pe 2012. Astfel so­cietatea a încheiat anul trecut cu o pier­dere de 20,9 mil. lei (4,7 mil. euro) şi afaceri în scădere cu 36,5%, de 146,5 mil. lei (33,3 mil. euro).

Lipsa finanţării afectează puternic activitatea producătorului de ulei, care nu dispune de sursele necesare pentru a achiziţiona întregul necesar de seminţe de floarea-soarelui pentru a funcţiona la capacitate. Până în prezent numai Ban­ca Transilvania a decis să reia finan­ţa­rea către companie, care a acordat Ar­gus credite noi în valoare de 20 mil. lei.

Pe lângă aceste probleme, după pre­luarea controlului în vara anului tre­cut, conducerea Argus s-a confruntat şi cu majorarea preţului la floarea-soa­relui, care a crescut cu 30% faţă de re­colta anului 2011, în timp ce preţurile la ulei au înregistrat scăderi „dramatice“ în noiembrie şi decembrie cu impact asupra profitabilităţii companiei, se arată în raportul anual al societăţii.

Pentru acest an conducerea Argus şi-a bugetat o cifră de afaceri în creştere cu 5%, de circa 156 mil. lei (35 mil. euro) şi se aşteaptă să revină pe profit, cu un câştig brut de circa 730.000 de lei (166.000 de euro).

„Noi am mers pe varianta cea mai pesi­mistă de buget dar negociem în con­tinuare cu creditorii şi avem în vede­re atragerea de finanţare. Suntem opti­mişti pentru acest an“, a mai spus Anina Radu.

Pentru adunarea anuală de la Argus din acest an firmele din grupul Chelu au avut drepturile de vot limitate la 33% printr-o ordonanţă a CNVM care a sancţionat grupul de firme pentru că nu a derulat ofertă publică în termenul prevăzut de lege.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO