Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile FP au atins pragul de 0,7 lei, dar analiştii cred că şi-au atins potenţialul

Acţiunile FP au atins pragul de 0,7 lei, dar analiştii...

Autor: Stefan Musgociu

13.08.2013, 20:08 511

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1% într-o piaţă unde acţiunile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 2,5%, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au atins pragul psihologic de 0,7 lei/acţiune şi au stabilit un nou maxim istoric.

Acţiunile Fondului Proprietatea au depăşit marţi preţul maxim din ziua listării, din 25 ianuarie 2011, iar în următoarele şedinţe au atins record după record.

La închiderea pieţei principale, acţiunile Fondului Proprietatea erau cotate în creştere cu 0,7%, la 0,7 lei/titlu. Evoluţia a venit pe fondul celui mai mare rulaj din piaţă, de 12,1 milioane lei.

„Raportat la profilul actual al Fondului, cred că acţiunea şi-a materializat în cea mai mare parte potenţialul de creştere şi nu cred că vom vedea preţul stabilizându-se peste 0,7 lei în perioada următoare. Cu siguranţă, driverul fundamental care să ţină acţiunile FP pe un trend ascendent pe termen mediu este reprezentat de concretizarea listărilor anunţate de guvern (Nuclearelectrica şi Romgaz în acest an, urmate de Hidroelectrica anul viitor - n.red.). Orice alt eveniment în afara listării celor trei mari companii este secundar ca impact asupra preţului acţiunii FP“, a declarat Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.

Listarea celor trei companii ar duce ponderea acţiunilor listate în portofoliul FP la peste 75% faţă de circa 50% în prezent, aceasta fiind cea mai importantă schimbare calitativă de portofoliu ţintită şi de administratorul FP, compania Franklin Templeton.

„Una peste alta, în condiţiile în care pieţele dezvoltate (mai ales cea americană) se găsesc în zona maximelor istorice, calitatea selecţiei titlurilor din portofoliu devine critică în condiţiile în care a merge pur şi simplu cu piaţa pare să reprezinte o decizie din ce în ce mai puţin confortabilă date fiind evaluarea înaltă a acţiunilor şi presiunile în vederea reducerii programelor de cumpărare de active derulate de băncile centrale, în special de Fed“, a afirmat Căruntu.

La închiderea pieţei principale, indicele BET al celor mai lichide zece acţiuni se plasa cu 1,5% peste nivelul de luni, iar indicele BET-FI al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea a avansat cu 1,28%. Titlurile celor cinci SIF-uri au crescut cu 0,96% - 2,25%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 29,1 milioane lei (6,6 milioane euro), cu o treime peste lichiditatea de luni, de 21,5 milioane lei (4,8 milioane euro). Mai mult de jumătate din rulaj a fost asigurat de transferuri cu acţiunile Fondul Proprietatea (12,1 milioane lei) şi Erste (4,5 milioane lei).

Acţiunile Erste au urcat cu 2,31%, la 115,2 lei (26 euro), urmând evoluţia de la Viena, unde au crescut cu 1,62%, la 26,3 euro.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat transferuri de 118.000 de lei, faţă de 2,4 milioane lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO