Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi TeraPlast (TRP) vor fi incluse, din 20 septembrie, in indicii FTSE pentru Piete Emergente, alăturându-se acţiunilor Banca Transilvania (TLV) şi Nuclearelectrica (SNN).
In martie 2021, in indicele FTSE Global Micro-Cap au fost incluse si actiunile Bittnet.
„Decizia FTSE privind includerea OMV Petrom in indicii All-Cap si, totodata, trecerea TeraPlast din FTSE Global Micro-Cap in FTSE Global All-Cap valideaza potentialul pietei de capital din Romania si dinamicitatea acesteia. In decurs de doar un an, reprezentarea Romaniei in indicii FTSE Russell a crescut de la trei la cinci companii si ne bucuram ca suntem prezenti cu domenii cat mai diversificate, de la energie si financiar, la IT, deoarece prezentam o poza relevanta investitorilor globali in ceea ce priveste oferta de companii in care pot investi la BVB. Aceasta oferta continua sa se diversifice si sa creasca prin listarea de noi companii la BVB, iar anul 2021 este cel mai bun an din ultimii 22 in ceea ce priveste numarul de companii nou venite pe piata atat cu actiuni, cat si cu obligatiuni”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Aceşti indici sunt: FTSE Global All-World, FTSE Global All-Cap, FTSE Global Total-Cap si FTSE Global Mid Cap.
Piaţa bursieră de la Bucureşti a fost promovată de către FTSE Russell în rândul Pieţelor Emergente pe 21 septembrie 2020.
OMV Petrom a fost listata la BVB in 3 septembrie 2001 si este cea mai mare companie romaneasca de la Bursa de Valori Bucuresti, cu o capitalizare de 23,7 miliarde lei (4,8 miliarde euro), la finalul sedintei bursiere de vineri.
„Apreciem includerea actiunilor OMV Petrom in indicii FTSE Russell, care demonstreaza atractivitatea actiunilor companiei noastre ca optiune de investitie. Aceasta este rezultatul efortului nostru continuu de a imbunatati performanta operationala si financiara si de a creste transparenta companiei noastre. Prin includerea in acesti indici, ne asteptam la o crestere suplimentara a atractivitatii actiunilor OMV Petrom pentru o baza mai larga si mai diversificata de investitori.”, a declarat Alina Popa, Director Financiar, membru al Directoratului OMV Petrom.
TeraPlast a fost listata in data de 2 iulie 2008, iar la finalul sedintei bursiere de vineri avea o capitalizare de 1,7 miliarde lei (352,2 milioane euro).
„Includerea TeraPlast in indicii FTSE-Russell ne valideaza ca un actor important in economia romaneasca si, mai ales, un emitent relevant al pietei de capital. Este o noua confirmare a performantelor noastre din ultimele 12 luni, concretizate in cresterea de aproape 3 ori a pretului actiunii TeraPlast pe bursa, la care se adauga oferirea de dividende substantiale, care au facut titlul extrem de atractiv. Am reusit sa indeplinim criterii exigente de lichiditate, specifice FTSE Russell, precum volume apreciabile mentinute pe o perioada lunga de timp. Investitorii nostri au, pe langa rezultatele noastre solide, o confirmare ca au facut plasamente intr-un emitent important, cu free-float consistent. Din acest moment, TeraPlast se mentine pe radarul marilor investitori internationali, ceea ce va insemna si mai multa atractivitate si potential de plus valoare. Dincolo de efectele pentru TeraPlast, exista si o vizibilitate sporita a pietei de capital romanesti in peisajul international. Noi ca parte a strategiei noastre de dezvoltare vom continua sa livram performante care sa se reflecte in pretul actiunilor si beneficiilor pentru investitori”, a spus, Alexandru Stanean, Directorul General al TeraPlast.
Indicii FTSE Russell Emerging Markets fac parte din seriile de indici FTSE Global Equity (GEIS), care includ peste 16.000 de companii cu capitalizare bursiera mare, medie, mica si micro din 49 de piete globale dezvoltate si emergente.
Pentru includerea in indicii FTSE, companiile trebuie sa indeplineasca diverse criterii, unul dintre cele mai importante fiind cel de lichiditate, si anume ca in 10 din 12 luni din perioada de referinta (in acest caz 1 iulie 2020 - 30 iunie 2021), raportul intre mediana lunara a valorilor zilnice de tranzactionare si capitalizarea bursiera (componenta de actiuni liber tranzactionabile) sa fie mai mare de 0,05%.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 53 milioane bep in 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 789 benzinarii, la sfarsitul lunii iunie 2021, sub doua branduri, OMV si Petrom.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,6% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 7%, iar 21,4% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.