Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile ruseşti, performerii pieţelor emergente din Europa în luna mai, cu o creştere de 6,3% în euro. La polul opus, acţiunile ungureşti au scăzut cu 13,6%

În luna mai, piaţa din Bucureşti a coborât cu 1,6% în euro şi 1,7% în lei

În luna mai, piaţa din Bucureşti a coborât cu 1,6% în euro şi 1,7% în lei

Autor: Eduard Ivanovici

02.06.2022, 11:33 219

* Sentimentul economic din România, scădere de 1,7 puncte prin prisma indicelui ESI (economic sentiment indicator)  ** Lichiditatea pieţei locale, plus 25%

 

Indicele MSCI EM Europe, dedicat pieţelor emergente din Europa, s-a depreciat în luna mai cu 3,6% prin comparaţie cu luna precedentă. Totodată, indicele cu cea mai bună performanţă a fost MOEX din Rusia, care a crescut cu 6,3% în euro, dar a scăzut cu 3,7% în moneda locală, arată o analiză realizată de Wood & Company, societate de brokeraj cu sediul în Praga şi cu prezenţă la Bursa de Valori Bucureşti.

Având în vedere interdicţia de short selling (vânzare în lipsă) lansată de Banca Centrală a Rusiei şi măsurile aplicate investitorilor internaţionali, adăugând aici o listă considerabilă de sancţiuni, brokerul argumentează că evoluţia indicelui moscovit nu se poate compara în totalitate cu dinamica altor pieţe din Europa şi este relativ artificială.

În Polonia, indicele WIG20 a crescut lunar cu 1,1% în euro, dar a scăzut cu 0,8% în zloţi. La Bucureşti, indicele BET a pierdut 1,6% şi 1,7% în euro, respectiv în lei, iar PX din Praga s-a depreciat cu 2,2% în euro şi coroane cehe. Indicele de referinţă al bursei din Grecia, ASE, a coborât cu 3,4%, în timp ce ISE30 al Turciei a scăzut cu 6,7% în euro, dar a urcat cu 4,9% în moneda locală.

Piaţa de capital din Ungaria a avut cea mai slabă performanţă din regiune în luna mai, în vreme ce indicele BUX a pierdut 13,6% în euro şi 9,4% în forinţi.

Majoritatea sectoarelor au suferit pierderi în luna precedentă, însă utilităţile au reuşit să atingă o creştere de 4,9%, urmate de bunurile de consum discreţionar, plus 2,8%. Pe de altă parte, bunurile de larg consum au scăzut cu 2,1% faţă de aprilie, urmate de materiale (-2,3%), industria medicală (-3,7%), energie (-4,5%), industrie (-5,3%), domeniul financiar (-6,6%) şi telecomunicaţii (-7,9%). Toate calculele au fost efectuate în euro.

Sentimentul economic din Republica Cehă, calculat prin indicele ESI, a crescut cu 4,1 puncte la 96,8 datorită unor perspective mai bune în industrie (+5,9 puncte). Alte ţări care au înregistrat creşteri sunt Grecia (+2,9), Turcia (+1,9) şi Ungaria (+0,2).

În piaţa poloneză, indicele ESI a pierdut 0,8 puncte, consemnându-se scăderi pe toate segmentele, mai puţin la nivelul serviciilor (+1,1). Sentimentul economic din România a înregistrat, între timp, o scădere de 1,7 puncte la 102,2, în pofida unei creşteri de 5,5 puncte în sectorul de retail.

Conform datelor Bloomberg şi WOOD Research, piaţa din Istanbul a suferit cea mai mare scădere de lichiditate din regiune, minus 23,3% între 22 aprilie şi 22 mai. Media tranzacţiilor zilnice a scăzut astfel de la 3,2 miliarde de dolari la 2,5 miliarde. La Moscova şi Varşovia s-au înregistrat scăderi de 10,9%, respectiv 5,9%.

La polul opus, lichiditatea pieţei româneşti de acţiuni a crescut cu 24,9%, de la 4,9 milioane de dolari în aprilie la 6,2 milioane de dolari în mai.

Luna trecută, tranzacţiile zilnice din Budapesta, Praga şi Atena au ajuns, în medie, la 49,5 milioane de dolari (+4%), 34,8 milioane (+17,4%) şi 114,6 milioane (+27%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO