Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Transelectrica se apreciază cu 3% după ce compania a anunţat un profit net de 529 mil. lei şi venituri de 2,3 mld. lei în 2022

Acţiunile Transelectrica se apreciază cu 3% după ce...

Autor: Eduard Ivanovici

27.02.2023, 10:13 650

Cu 2,92% creşteau acţiunile Transelectrica (simbol bursier TEL), companie naţională de transport de energie electrică, în după-amiaza zilei de luni, 27 februarie, pe fondul unor tranzacţii de peste 500.000 de lei. Înainte de deschiderea şedinţei de trading de luni, societatea a raportat un profit net de 529 mil. lei anul trecut, de la 450.000 de lei în 2021, arată datele din raportul financiar preliminar de la Bursa de Valori Bucureşti. 

„Începând cu data de 30 septembrie 2022, Compania aplică prevederile OUG nr. 119/2022, prin care costurile suplimentare cu achiziţia de energie electrică realizate în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 august 2023, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic, faţă de costurile recunoscute în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial”, se arată în raport.

Astfel, societatea a înregistrat venituri din capitalizarea consumului propriu tehnologic (CPT) în sumă de 339 mil. lei, reprezentând CPT suplimentar calculat ca diferenţă dintre costul net cu achiziţia CPT şi costul CPT inclus în tariful de reglementare, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022. 

Costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea CPT sunt în sumă de 827 milioane de lei pentru anul 2022, cu 300 milioane de lei mai mari decât in anul precedent (plus 57%), depăşind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

Per total, veniturile grupului au ajuns la 2,3 miliarde de lei în 2022, cu 77% peste rezultatul din anul precedent, respectiv 1,3 miliarde de lei, în vreme ce cheltuielile totale au urcat cu 37% la 1,44 miliarde de lei. 

Evoluţia veniturilor a fost „determinată în principal de veniturile din transport, înregistrarea de venituri mai mari din alocarea capacităţii din interconexiune, concomitent cu aplicarea noilor reglementari cu privire la acoperirea costurilor nete cu CPT, pe fondul creşterii preţului unitar al energiei electrice, cât şi a deficitului de energie electrică existent în toată Uniunea Europeană”. 

În zona activităţilor cu profit zero, s-a înregistrat o creştere semnificativă pe parcursul anului 2022 a veniturilor şi a costurilor pe piaţa de echilibrare, de aproape două ori mai mare faţă de anul 2021. Potrivit reglementărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, soldurile lunare nenule (surplusuri de venit) rezultate din desfăşurarea respectivei activităţi vor fi compensate prin corecţie tarifară ex-post (corecţie negativa) aplicată de ANRE tarifului în anii următori celui în care s-au înregistrat.

În intervalul ianuarie-decembrie 2022, consumul de energie electrică la nivelul Sistemului Energetic Naţional a înregistrat scăderi in toate cele douăsprezece luni calendaristice, evoluţia fiind influenţată pe de o parte de „creşterea preţurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în preţul final al energiei electrice, iar pe de altă parte de temperaturile medii lunare care au înregistrat sistematic anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice”, scriu reprezentanţii Transelectrica. 

Acţiunile TEL sunt pe plus cu 13,8% de la începutul anului, respectiv 29% în ultimele 12 luni. Deţinută majoritar de statul român prin Secretariatul General al Guvernului, compania are o capitalizare de circa 1,8 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO