Burse - Fonduri mutuale

Adeplast Oradea spera sa obtina 25 mil. euro din listarea la Bursa

04.04.2008, 20:39 30

Producatorul de materiale de constructii pentru finisaje Adeplast Oradea isi propune sa obtina 25 mil. euro in urma listarii actiunilor firmei la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fondurile fiind destinate constructiei unei fabrici si rambursarii creditelor.
"Doresc ca din profitul anului 2008 si cele 25 mil. euro realizate din majorarea de capital pe Bursa sa finalizez cea de a treia fabrica, sa achit creditele existente, iar din 2009 sa pot da, mie si celorlalti actionari, dividende", a declarat Marcel Barbut, actionarul majoritar al companiei.
Listarea la BVB urmeaza sa aiba loc pana la jumatatea anului 2008, iar operatiunea este intermediata de Raiffeisen Capital & Investment.
"La ora actuala avem aprobat un credit de investitii de 19 mil. euro si o linie de credit de circa 6 mil. euro, de catre Raiffeisen Bank. Ambele facilitati sunt multicash. Datorita solicitarii mari din piata trebuie sa construim inca o fabrica, intr-o zona care va completa spatiul geografic neacoperit de fabricile de la Oradea si de la Ploiesti", a spus Barbut.
Proprietarul Adeplast a aratat ca viitoarea fabrica, specializata in productia de mortare uscate, va avea o capacitate anuala de 250.000 de tone si va necesita o investitie de circa 8-10 mil. euro.
Compania opereaza o fabrica in Oradea, cu o capacitate anuala de 250.000 de tone, urmand ca in aceasta vara sa inceapa productia la o a doua unitate, la Ploiesti, a carei constructie a inceput in acest an. Fabrica va avea o capacitate anuala de productie de 450.000 de tone.
De la inceputul anului, Adeplast a pus in functiune la Oradea doua linii de paletizare si infoliere automata, a construit parcari si spatii de depozitare de circa 5.000 de metri patrati si urmeaza sa finalizeze constructia unei hale metalice de 1.300 de metri patrati, pentru stocarea productiei de mortare, vopsele, polistiren expandat, extrudat si vata minerala.
Totodata, in circa trei saptamani, firma va incepe constructia unei unitati de productie de vopsele, tencuieli decorative si alte produse de profil, in incinta fabricii de la Oradea.
Veniturile Adeplast au urcat anul trecut cu circa 7%, la 106,4 mil. lei (31,9 mil. euro), iar profitul net a scazut de la 17,3 mil. lei la 13,1 mil. lei (3,9 mil. euro).
"Influenta cea mai mare in reducerea profitului a fost reprezentata de cheltuielile cu transportul produselor finite in Bucuresti, Constanta, Ploiesti, zone aflate la mare distanta de centrul de productie din Oradea. Daca in anii precedenti nu am dorit sa vindem in aceste zone decat cantitati mici, pentru a fi prezenti in piata, in 2007 am dezvoltat agresiv vanzarile in aceste zone pentru a crea o piata pentru productia viitoarei noastre fabrici din Ploiesti", a explicat Barbut.
Adeplast este specializata in productia de mortare uscate, comercializarea de schele, cofraje, masini si tehnica in constructii, polistiren expandat, extrudat si vata minerala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO