Burse - Fonduri mutuale

Adrian Caramiha: Moda corelarilor va trece cat de curand

10.03.2008, 16:36 19

Brokerii spun ca Bursa este inca afectata de criza de pe piata americana, insa datele bune venite dinspre economia romaneasca, cat si cele de pe piata europeana vor face ca la un moment dat acestea sa evolueze separat.
"Moda corelarilor va trece cat de curand, pentru ca nu se pot corela la infinit o economie care este asteptata sa creasca cu 6% cu una care este posibil sa fie in recesiune si alta care inregistreaza avansuri de 2%", este de parere Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri de pe piata.
Indicii burselor americane au inchis saptamana cu scaderi de circa 1%, pe fondul datelor cu privire la piata fortei de munca, care, potrivit analistilor, aratau semnele unei recesiuni a economiei americane.
Bursele europene au inregistrat vineri scaderi de peste 1% in ciuda datelor bune venite dinspre economia germana.
Indicele german DAX a pierdut la finele saptamanii trecute 1,2%, cel francez CAC 40 a inchis pe minus cu 1,3%, iar indicele englez, FTSE 100, a coborat cu 1,2%.
"Cotatiile au scazut foarte mult si multe actiuni sunt recomandate la cumparare. Totusi, deocamdata nu putem spune ca avem premisele unei cresteri pe Bursa. Pentru perioada urmatoare ma astept la o consolidare a pietei in jurul nivelului de 59.000 de puncte pe indicele BET-FI", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj.
Actiunile SIF au pierdut vineri in medie 2,6%, pe fondul unor tranzactii destul de reduse.
Titlurile SIF Oltenia au fost de departe cele mai tranzactionate din piata, in scadere cu 3,6% pe un rulaj de 2,4 mil. euro (9,2 mil. lei).
Indicele BET a coborat cu 1,9%, tras in jos de scaderile inregistrate de actiunile BRD si Rompetrol Rafinare, care au pierdut 4,3% si respectiv 3,3%.
O corectie de 2% au inregistrat si actiunile Bancii Transilvania, iar cele ale Petrom au inchis cu o scadere nesemnificativa, de 0,5%. "Piata noastra a traversat o perioada de lichiditate mica si o volatilitate nu foarte ridicata. Ma astept ca indicele BET-FI sa se consolideze spre finele saptamanii urmatoare undeva la nivelul de 60.000 de puncte, iar pe termen de doua sau trei saptamani poate sa-l vedem la 65.000 de puncte", spune Caramiha.
Brokerii spun ca Bursa a inclus in preturi multe dintre stirile negative aparute in ultima perioada, iar cele pozitive doar au tinut piata in loc, astfel ca multe dintre actiunile de pe piata sunt subevaluate in acest moment.
"Stirile bune care au aparut cu privire la economia romaneasca au tinut si vor tine in continuare vanzatorii sa coboare piata. Cred totusi ca scaderile de la noi au luat-o inaintea celor de pe bursele internationale si cele mai multe stiri negative sunt incluse deja in preturi", spune Adrian Ceuca.
El considera ca la nivel nivel european, cu cateva exceptii, datele companiilor sunt destul de bune, iar daca luam in calcul si ultimele date cu privire la economia germana, piata europeana a scazut mai mult decat merita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO