Burse - Fonduri mutuale

Adrian Tănase, BVB: Suntem pe ultima sută de metri cu lansarea Contrapărţii Centrale, care va da posibilitatea implementării unor strategii de investiţii pentru a multiplica lichiditatea din piaţă

Conferinţa ZF Piaţa de Capital 2023

Adrian Tănase, BVB: Suntem pe ultima sută de metri cu...

Autor: Alex Ciutacu

22.09.2023, 13:25 3353

Procesul de înfiinţare şi operaţionalizare a Contrapărţii Centrale (CCP) din România a intrat pe ultima sută de metri, documentaţia fiind deja depusă, a explicat Adrian Tănase, CEO al BVB şi preşedinte CCP, în cadrul conferinţei ZF Piaţa de capital 2023.

„Nu vreau să mai înaintez termene, dar pot să vă spun că suntem pe ultima sută de metri, având toată documentaţia depusă la autorităţi. Autorizarea va veni dinspre ASF, dar vom fi şi sub BNR ca autoritate de reglementare şi supraveghere”.

El a amintit că CCP trebuie autorizată şi de un colegiu al ESMA (European Securities and Markets Authority), care a fost deja format.

„CCP este autorizat şi cu o buclă la nivel de ESMA, la nivel european, spre deosebire de alte instituţii, cum ar fi un Depozitar Central sau o bursă autorizată exclusiv local. În cadrul CCP există şi o buclă, un colegiu la nivelul ESMA, care este deja constituit şi care va fi convocat. Suntem cu documentaţia la zi, aşteptăm următoarea comunicare cu autorităţile, sperăm să se întâmple cât mai repede”.

În cadrul evenimentului, ZF a ridicat întrebarea „De ce bursa din Ungaria, spre exemplu, este mult mai lichidă decât cea din România?”. Adrian Tănase spune că Ungaria are mai multe produse şi arată din nou spre CCP.

„E foarte simplu, pentru că au mai multe produse. (...) Asta ne lipseşte, investitori specializaţi, investitori de tip hedge fund, investitori care să implementeze strategii de investiţii pe termen scurt, care creează lichiditate. Lichiditatea nu este creată de investitorul de tip buy and hold, de investitorul de tip fond de pensii, de investitorul care economiseşte pe termen lung. Lichiditatea şi bursele au fost inventate de investitori specializaţi, investitori care vor nu să speculeze, ci vor să închidă anumite gap-uri, între preţul pieţei şi preţul real al acelei pieţe”

Alte declaraţii:

  • BVB este o bursă foarte simplă din punct de vedere al pieţei secundare, nu avem astfel de operaţiuni şi Contrapartea Centrală este singura instituţie care va debloca acest lucru.
  • Singura strategie pe care o poţi implementa acum este „plain vanilla”, cumperi acţiuni şi vinzi cu speranţa că vei vinde mai scump în viitor. Nu poţi să cumperi margin trading, nu poţi să faci un leverage, nu poţi să faci o operaţiune inversă, să vinzi acţiuni pe care le consideră scumpe şi să cumperi în viitor, sunt multe lucruri pe care nu le poţi face când vine vorba de strategii pe termen scurt.
  • Pentru CCP trebuie constituit un lending pool, care poate fi constituit de către o bancă sau de către bursă în sine, să avem o platformă de contracte de împrumut standardizate care să fie clear-uite printr-un CCP. Sunt soluţii pe care le discutăm, inclusiv cu sistemul bancar, sperăm să avem aceste operaţiuni disponibile pentru că este foarte important.
  • Primele contracte care vor fi lansate prin CCP sunt cele de tip futures, investors futures, index futures, vrem să avem furnizori de lichiditate pe aceste contracte. Ca să ai furnizori de lichiditate pe aceste contracte este foarte important ca ei să aibă short-ul disponbil în spot pentru că vor să îşi hedgeuiască riscul la finalul zilei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO