Burse - Fonduri mutuale

Agricover Holding nu continuă listarea la Bursa de Valori Bucureşti: „Ne-am asumat un risc calculat”, spune CEO-ul

Agricover Holding nu continuă listarea la Bursa de...

Autor: Tibi Oprea

17.05.2023, 18:39 974

Consiliul de Administraţie al Agricover Holding a hotărât să nu continue procesul de listare a acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti ca urmare a faptului că, în condiţiile de piaţă actuale, nu ar fi îndeplinit parametrii prevăzuţi iniţial.  Liviu Dobre, CEO -ul Agricover Holding, transmite Într-un comunicat publicat la Bursa de Valori Bucureşti după închiderea şedinţei de tranzacţionare, că oprirea listării este un risc calculat.

"Cu o situaţie financiară solidă şi fiind pe deplin conştienţi de contextul geopolitic, macroeconomic şi al pieţelor financiare, ne-am asumat un risc calculat. Ne vom continua planurile ştiind că modelul nostru de afaceri inovator va asigura profitabilitatea şi ritmul de creştere urmărite. Suntem in continuare dedicaţi respectării celor mai înalte standarde de guvernanţă corporativă, continuând în acelaşi timp angajamentul nostru de a promova inovaţia în rândul fermierilor. Dorim să ne exprimăm recunoştinţa faţă de toţi investitorii care au participat la acest proces", spune Liviu Dobre.

Grupul de agribusiness menţionează că şi-a asumat misiunea de a impulsiona creşterea durabilă a sectorului agricol, continuând în acelaşi timp să lucreze îndeaproape cu acţionarii, clienţii şi partenerii săi pentru a-şi atinge obiectivele pe termen lung.

„În ultimii peste 22 ani de ani, Agricover a jucat un rol esenţial în sprijinirea fermierilor din România, oferind acces la inputuri agricole, soluţii de finanţare şi iniţiative emergente de digitalizare care promovează o agricultură sustenabilă şi performantă. Angajamentul de neclintit al companiei faţă de principiile sănătoase de guvernanţă corporativă, de un management pragmatic, de transparenţă şi responsabilitate ne-a poziţionat ca un jucător proeminent în sectorul agricol românesc”, adaugă Agricover Holding.

Oferta Agricover Holding, stabilită la maximum 416 mil. lei şi derulată între 4 şi 16 mai 2023, s-a închis fără succes întrucât apetitul scăzut din partea investitorilor a determinat compania să oprească planurile de listare. Astfel, ceea ce ar fi putut fi cea mai mare ofertă de listare din Europa Centrală şi de Est de după începerea războiului din Ucraina şi care ar fi dezgheţat piaţa IPO-urilor din regiune are un deznodământ nefericit.

“Agricover Holding S.A. informează investitorii că raportat la prevederile prospectului de ofertă, nu au fost îndeplinite criteriile de închidere cu succes a ofertei şi, prin urmare, oferta nu a fost finalizată prin încheierea unei tranzacţii, conform prevederilor art. 38 din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă”, menţionează compania într-un raport publicat tot joi la BVB.

Deopotrivă, având în vedere cele de mai sus, Agricover Holding S.A. nu va depune la Autoritatea de Supraveghere Financiară cererea de înregistrare a acţiunilor care reprezintă capitalul social curent al societăţii ca instrumente financiare, respectiv nu va depune la Bursa de Valori Bucureşti cererea finală de admitere la tranzacţionare.

Agricover Holding include liniile de afaceri Agricover Distribution, specializată în distribuţia de inputuri agricole, Agricover Credit, o instituţie financiară nebancară specializată în finanţarea fermierilor şi Agricover Technology, prin intermediul căreia fermierii au acces la cele mai recente inovaţii din agricultura digitală globală.

Compania voia majorare de capital de 140  mil. lei şi o diminuare prin vânzare de 280 mil. lei a pachetelor celor doi vânzători: Jabbar Kanani (a cărui deţinere în capitalul social scădea de la 85,2% la 57,44%) şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (de la 12,72% la 4,12%).

La preţul maxim de 0,5 lei pe acţiune la care au putut subscrie micii investitori, Agricover Holding era evaluată la 1 mld. lei, adică de 12 ori profitul net din 2022. La 0,3 lei evaluarea şi multiplu PER se reduceau semnificativ.

Investitorii instituţionali, în special fonduri de pensii, au putut subscrie la orice preţ fiind şi cei care decideau preţul final al primei oferte de listare de la Aquila din toamna lui 2021 încoace.

90% din ofertă - adică 374 mil. lei – era adresată investitorilor mari iar 10% pentru cei mici. O sumă de 374 mil. lei înseamnă aproximativ 0,4% din activele fondurilor de pensii private Pilon II.

Vezi aici mai multe detalii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO