Burse - Fonduri mutuale

Agricover vrea să vină la Bursa de Valori Bucureşti printr-o ofertă publică de listare de acţiuni (IPO) în care să vândă 20% printr-o majorare de capital social

Agricover vrea să vină la Bursa de Valori Bucureşti...

Autor: Eduard Ivanovici

08.03.2023, 10:47 1404

Agricover Holding, controlat de omul de afaceri Jabbar Kanani, convoacă acţionarii pe 10 aprilie pentru a aproba venirea la Bursa de Valori Bucureşti printr-o ofertă publică de vânzare de acţiuni (PO) cu majorare de capital de circa 20%.

În convocatorul publicat la Bursă se prezintă valoarea nominală a majorării – 45 de milioane de lei, de la 189 milioane la 234 de milioane de lei –, însă cea din ofertă, care potrivit informaţiilor ZF va fi intermediată de cehii de la Wood & Co, va avea o valoare diferită care va fi stabilită de companie şi de sindicatul de intermediere.  Cu alte cuvinte, preţul de vânzare nu va fi egal cu valoarea cu care creşte capitalul social.

Pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din 10 aprilie este inclus următorul punct: „aprobarea ca majorarea să se realizeze exclusiv prin aporturi în numerar, în vederea susţinerii planurilor de dezvoltare şi creştere ale societăţii şi entităţilor din cadrul grupului acesteia”.

Consiliul de Administraţie al societăţii va decide de asemenea preţul maxim şi preţul de emisiune, dar şi structura IPO-ului, Agricover urmând să emită un „număr maxim de 450 de milioane de acţiuni noi, ordinare, nominative, emise în formă dematerializată, fiecare având o valoare nominală de 0,1 lei/acţiune”.

Compania, unul dintre principalii jucători locali din agribusiness, a avut afaceri de 1,71 miliarde de lei în 2021, cu 50% peste nivelul anului precedent ca urmare a creşterii cotelor de piaţă, în vreme ce profitul din exploatare a însumat 117 milioane de lei, plus 36% de la an la an. Agricover avea un portofoliu de peste 9.000 de clienţi fermieri activi, care exploatează peste 2,6 milioane de hectare de teren arabil în România.

Primul semestru de anul trecut i-a adus companiei venituri consolidate de 1,3 miliarde de lei, dublu faţă de rezultatul din S1/2021, şi un profit operaţional de 72 de milioane de lei, reprezentând un avans de 46%. Profitul net a urcat cu 51% la 53 de milioane de lei, iar investiţiile în activităţi de cercetare şi dezvoltare IT au ajuns la un milion de euro, după investiţii de două milioane de euro în 2021.

La început de 2023, Agricover l-a numit pe Bogdan Dimcea, executiv cu o experienţă comercială şi operaţională de peste două decenii, în funcţia de director general al Agricover Distribution, companie care se ocupă cu distribuţia de inputuri, cu un număr de 8.300 de clienţi în portofoliu.

În primăvara lui 2021, grupul a listat obligaţiuni de 40 de milioane de euro la BVB, în ceea ce a reprezentat la acea vreme cea mai mare finanţare antreprenorială de pe piaţa locală de capital. Bondurile au scadenţa pe cinci ani şi o dobândă de 3,5% pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO