Burse - Fonduri mutuale

AIPC cere demisia Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti din cauza iniţiativei de a desfiinţa piaţa RASDAQ

 AIPC cere demisia Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti din cauza iniţiativei de a desfiinţa piaţa RASDAQ

Autor: Andrei Chirileasa

28.01.2013, 13:58 461

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită demisia tuturor membrilor Consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru iniţiativa de a transforma piaţa RASDAQ în sistem alternativ de tranzacţionare propriu, pe care asociaţia o consideră "ocultă şi nelegală".

"AIPC avertizează că iniţiativa ocultă şi nelegală a BVB de transformare a pieţei RASDAQ în sistem alternativ de tranzacţionare subminează grav încrederea investitorilor în piaţa de capital din România prin ignorarea principiului transparenţei ridicate a pieţei de capital şi prin încălcarea flagrantă a reglementărilor în vigoare", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

AIPC apreciază că iniţiativa BVB de a acapara emitenţii listaţi pe piaţa RASDAQ într-un sistem alternativ de tranzacţionare propriu, impunând contracte, tarife şi comisioane proprii, este realizată dintr-o vădită poziţie de conflict de interese prin acte care încalcă inclusiv normele concurenţiale.

"Este, totodată, contrar normelor aplicabile pieţei de capital ca persoane din cadrul BVB să adopte netransparent acte care au drept consecinţă schimbarea statutului Pieţei RASDAQ şi să nu furnizeze imediat această informaţie tuturor investitorilor care deţin acţiuni ale emitenţilor listaţi în cadrul acestei pieţe."

AIPC a acuzat săptămâna trecută conducerea BVB că a iniţiat un proiect de transformare a pieţei RASDAQ într-un sistem alternativ de tranzacţionare, fără a informa investitorii în legătură cu acest proiect. Asociaţia solicită Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să nu accepte schimbările propuse de conducerea BVB.

"Faţă de recentele acţiuni de modificare forţată şi netransparentă a statutului pieţei RASDAQ, AIPC atrage atenţia că piaţa de capital din România include şi piaţa RASDAQ şi că aceasta aparţine tuturor investitorilor şi nu doar unor grupuri de interese. AIPC va sesiza în acest caz autorităţile pentru sancţionarea tentativelor de destabilizare a pieţei RASDAQ, precum şi toate organismele

europene cu atribuţii de protecţie a investitorilor şi de consolidare a funcţionării adecvate a pieţelor financiare", se mai arată în comunicatul semnat de preşedintele AIPC Dumitru Beze.

AIPC a devenit în ultimii ani cea mai activă organizaţie de pe piaţa de capital care luptă pentru apărarea drepturilor investitorilor de pe bursă, implicându-se activ în lupta pentru ridicarea pragului de deţinere de la SIF-uri şi militând pentru lansarea de oferte publice de preluare la companii de pe bursă şi de pe piaţa RASDAQ. Aceste iniţiative i-au adus lui Dumitru Beze reputaţia de "Robin Hood al pieţei de capital".

Discuţia privind statutul pieţei RASDAQ a început încă din 2006 când Bursa de Valori Bucureşti a înghiţit bursa RASDAQ. În ultimii şase ani, conducerea BVB şi CNVM nu au găsit o soluţie pentru companiile listate pe RASDAQ care să mulţumească pe toată lumea. În prezent, pe RASDAQ sunt listate circa 1.000 de companii, însă mai puţin de 50 sunt tranzacţionate în mod constant.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24