Burse - Fonduri mutuale

Alina Popa, CFO, OMV Petrom: Anul acesta este unul foarte important din perspectiva investiţiilor. Avem investiţii record de 8 mld. de lei, din care 6,5 mld. sunt investiţii organice, proiecte in interiorul companiei, iar restul sunt fuziuni şi achiziţii, inclusiv pe partea de energie verde

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Alina Popa, CFO, OMV Petrom: Anul acesta este unul foarte...

Autor: Valeriu Dănilă

18.03.2024, 15:28 267

În acest an OMV Petrom s-a angajat să facă investiţii de 8 miliarde de lei, fiind vorba inclusiv de fuziuni şi achiziţii, dar şi proiecte cu energie verde, a explicat Alina Popa, CFO al OMV Petrom, în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition.

„Anul acesta este unul foarte important din perspectiva investiţiilor. Avem investiţii record de 8 mld. de lei, din care 6,5 mld. sunt investiţii organice, proiecte in interiorul companiei, iar restul sunt fuziuni şi achiziţii, inclusiv pe partea de energie verde”.

Alina Popa descrie perioada de tranziţie a OMV Petrom, prin intermediul unui plan asumat până în anul 2030. Compania îşi propune să facă investiţii în energie sustenabilă, fară a sacrifica însă marjele.

„Petrom este într-o perioadă de transformare sustenabilă către un viitor verde, aproximativ 30% din investiţiile noastre până în 2030 sunt în zona de investiţii sustenabile. Experienţa noastră în realizarea de proiecte mari a dovedit că putem face acest lucru la timp, în buget şi cu excelenţă operaţional. Sperăm să ne diferenţiem pe piaţa de capital în a face proiecte sustenabile cu marje atractive”

 

Ce a mai declarat Alina Popa, CFO, OMV Petrom:

Din punct de vedere al randamentului investiţiei am anunţat că proiectele acestea cu emisii reduse de carbon nu se vor face sub 9%, randament al investiţiilor. Ne dorim undeva între 9 şi 15%.

Politica de dividende presupune o creştere între 5 şi 10% de la un an la altul. Anul acesta am anunţat deja, 10% creştere faţă de anul precendent. În plus, am anunţat că vom da dividende speciale în condiţii de piaţă favorabile. Anul trecut am dat dividende record în valoare de 5 miliarde de lei, reprezentând un randament al dividendului de aproape 20%.

Anul acesta doar dividendul de bază presupune 7,2% randament al dividendului şi am anunţat faptul că intenţionăm în timpul anului acesta să avem un alt dividend special.

Primele sonde din proiectul Neptun Deep vor fi săpate în Marea Neagră în 2025, iar primele molecule de gaz din 2027. Este un proiect complex dar suntem încrezători că îl vom vedea cât mai repede la final.

În privinţa parteneriatului cu CE Oltenia suntem în procedură de licitaţie publică pentru a selecta furnizorul de panouri fotovoltaice. Proiectul cu Renovaţio sperăm să-l finalizăm anul acesta, acolo sunt proiecte interesante pe partea de energie regenarbilă, atât pe vânt cât şi pe energie solară. Mai avem 3 proiecte în judeţul Teleorman, în jur de 700 de MWh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO