Burse - Fonduri mutuale

Alro cumpara o cladire de la propriul actionar

13.03.2007, 19:43 78

Producatorul de aluminiu Alro Slatina a cumparat, in luna februarie, o cladire de birouri in zona centrala a Bucurestiului de la firma Centrul Rivergate SRL, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 18,05 milioane de lei (5,3 mil. euro), potrivit unui anunt publicat pe site-ul Bursei de Valori.
Alro a inchiriat initial imobilul respectiv, contractul de inchiriere, in valoare de circa 2 mil. euro, fiind incheiat la mijlocul anului trecut. Firma Centrul Rivergate face parte din grupul olandez Marco, care este actionarul majoritar al Alro Slatina. Reprezentantii Alro nu au putut fi contactati pentru a oferi mai multe detalii cu privire la aceasta tranzactie.
Alro mai are birouri inchiriate in imobilul Opera Center din Capitala. Imobilul cumparat de Alro este compus din subsol, parter, mezanin si sase etaje, fiecare cu o suprafata de aproape 400 de metri patrati. In total, cladirea are aproape 3.600 de metri patrati de suprafata utila.
Din pretul total al tranzactiei, de 18 milioane de lei (5,3 milioane de euro), circa 5,1 milioane de lei (1,5 milioane de euro) vor fi compensati, suma reprezentand contravaloarea bunurilor si dotarilor realizate de Alro in perioada in care a fost chirias.
Alro a achitat deja circa 11 milioane de lei (3,23 milioane de euro) din valoarea contractului in luna octombrie a anului trecut si mai are de achitat circa 1,8 mil. lei (0,53 mil. euro).
Alro a anuntat ca a incheiat inca un contract, cu o valoare de 724.000 de lei (213.000 de euro), cu firma Conef, care face parte tot din grupul Marco, privind cumpararea unor bunuri dintr-o cladire amplasata in comuna Izvorani din judetul Ilfov.
Alro a inregistrat anul trecut o crestere cu 36% a cifrei de afaceri, care s-a ridicat la aproape 2,2 mld. lei (624 mil. euro), potrivit datelor financiare preliminare publicate de companie. Profitul net al companiei s-a majorat de peste 3 ori, ajungand la 378 de milioane de lei (107 mil. euro).
Alro este cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa de Est. Compania a aprobat anul trecut fuziunea cu producatorul de profile din aluminiu Alprom Slatina si urmeaza sa fuzioneze cu producatorul de alumina Alum Tulcea, principalul furnizor de materie prima.
Actionarul majoritar al companiei este grupul Marco Industries, inregistrat in Olanda, care controleaza circa 82% din actiuni, un pachet de 10% din actiuni fiind in portofoliul Fondului Proprietatea.
Actiunile Alro sunt listate la categoria I a Bursei de Valori, insa nu s-au mai tranzactionat din octombrie 2006, fiind suspendate pentru finalizarea fuziunii cu Alprom. Ultimul pret de tranzactionare a fost de 4,59 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de peste 951 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO