Burse - Fonduri mutuale

Am pornit la drum odată cu AeRO. Rămâne de văzut dacă vom avea succes

Am pornit la drum odată cu AeRO. Rămâne de văzut...

Autor: Ioana Tudor

29.12.2014, 10:09 895

Dacă peste ani voi privi în urmă la debutul meu ca jurnalist pe piaţa de capital, cele mai pregnante amintiri vor fi cu siguranţă cele legate de „naşterea” AeRO, proiectul bursei de la Bucureşti pentru relansarea sistemului alternativ de tranzacţionare, anunţat în septembrie. Dacă platforma va avea sau nu succes, dacă va ajunge să aibă anvergura variantei sale poloneze New Connect, unde în prezent se tranzacţionează acţiunile a peste 430 de firme mici cu o capitalizare de 2 miliarde de euro, rămâne de văzut.

AeRO urmează să îşi pornească motoarele pe 25 februarie 2015, când sunt aşteptate să intre la tranzacţionare acţiunile mai multor firme aflate la început de drum. Bursa operează de patru ani un sistem alternativ de tranzacţionare cu scopul de a oferi acces la tranzacţionare companiilor nou-înfiinţate, însă rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor. Succesul noului sistem alternativ ar fi un pas în dezvoltarea pieţei locale de capital, care aspiră la obţinerea statutului de piaţă emergentă, promovare ce i-ar oferi un loc pe radarul unor fonduri ce au la dispoziţie peste 1.400 miliarde de dolari pentru investiţii. În plus, AeRO ar putea deveni o alternativă viabilă de finanţare pentru startup-urile cu potenţial mare de creştere, în special cele din IT, în prezent unul dintre cele mai promiţătoare şi mai efervescente domenii de activitate, dar fără niciun reprezentant pe piaţa de capital. În ultimii ani bursa a ratat debuturi de succes din IT, care ar fi putut fi perle pentru investitorii pe piaţa de capital, dezvoltatorul de jocuri sociale MavenHut, fiind doar un exemplu. Creatorul jocului Solitaire Arena, care se află în top 20 de jocuri pe Facebook după venituri, a atras banii necesari pentru a se dezvolta de la investitorii de venture capital şi a ajuns în doar trei ani de existenţă printre cele mai mari cinci companii de gaming din Europa Centrală şi de Est.

Susţineţi antreprenoriatul şi ideile inovatoare, investiţi în afaceri nu în maşini de lux sunt cuvintele pe care le aud tot mai des atunci când vine vorba despre şansele pe care le are România. Îmi doresc ca anul 2015 să fie anul şanselor neratate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO