Burse - Fonduri mutuale

Am trăit să o vedem şi pe asta: un investitor poate acum să cumpere titluri de stat Fidelis direct la Bursa de Valori Bucureşti cu un randament de 10% pe an

Am trăit să o vedem şi pe asta: un investitor poate...

Autor: Liviu Popescu

18.02.2023, 09:10 23279

Un investitor poate ca astăzi, 13 februarie 2023, să cumpere titluri de stat Fidelis de la Bursa de Valori Bucureşti care să îi asigure un randament de 10% pe an până la scadenţa din decembrie 2024, potrivit preţurilor de tranzacţionare din urmă cu puţin timp de pe site-ul BVB. Este pentru prima oară când o emisiune de titluri de stat Fidelis ajunge să îşi recompenseze un investitor cu un randament de 10%.

Astfel, emisiunea R2412A, listată de Finanţe pe 16 decembrie 2021 şi care are scadenţa pe 15 decembrie 2024 cu un cupon de 4,6% pe an, înregistrează la ora redactării acestei ştiri un preţ de 91,1%, comparativ cu cel de început de 100%, ceea ce înseamnă că cei care cumpără acum obţin un randament mult mai mare ca dobândă, respectiv 10%.

Iar cei care vând, pentru că probabil au găsit plasamente mai atractive, ies pe pierdere întrucât preţul de 91,1% nu este suficient de mare pentru a compensa dobânda primită de la listare. Sunt foarte puţine cazuri de obligatari Fidelis care aleg să vândă titlurile de stat însă atunci când o fac de obicei intră pe acţiuni, atraşi de unele evaluări. Lichiditatea pe R2412A este de circa 65.000 de lei, arată datele BVB.

“Nu este prima oară când vedem că o vânzare a unui pachet aduce oportunităţi celor perseverenţi pe piaţa titlurilor de stat, de această dată cu un randament uşor peste 10%. Între timp vedem totuşi că oprirea creşterilor de dobândă din partea BNR, au avut un efect şi asupra randamentelor oferite de titluri, fiind acum în medie în preajma nivelului de 7%, după ce în urmă cu câteva luni găseam foarte uşor randamente în zona de 8-9%”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Cel mai probabil preţul scăzut de astăzi al bondurilor vine şi pe fondul unei lichidităţi scăzute pe acest instrument. Fidelis a ajuns de multe ori să fie mai tranzacţionat ca unele acţiuni listate la BVB, inclusiv de pe segmentul principal, ceea ce arată gradul ridicat de atractivititate al acestor emisiunie pe care Finanţele le aduc trimestrial la Bursă din august 2020 încoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO